blank

Călătoria cu animal de companie în avion / Povestea lui Coco Iepurilă la business class, pe un zbor de 11 ore

0 3.642

Astăzi am decis să schimbăm puțin registrul știrilor și să vă povestesc puțin despre necuvântătoare și cum puteți călători cu animale de companie în avion. Dar înainte de toate, o să vă povestesc despre Coco Iepurilă, care a zburat la business class.

Povestea lui Coco Iepurilă

Are 8 ani și trăiește alături de Takako Ogawa. Stăpâna iepurașului are 32 de ani și este din Kyoto. S-a mutat în urma cu ceva timp în California, dar nu a putut renunța la frumosul blănos.

În urmă cu 3 ani, când a zburat din Japonia spre Statele Unite, Coco a stat la cală alături de alte animăluțe. Nu a fost cel mai fericit zbor. Câinii au fost speriați și au lătrat mereu, piscile s-au agitat și au fost gălăgioase. Plus alte animăluțe mai mari sau mai mici. Vă puteți imagina ce hărmălaie a putut fi. Iar Coco a stat mereu în alertă.

calatoria cu animal de companie

Însă acum Coco are 8 ani și stăpâna s-a gândit să-l ia în avion. Un zbor de peste 11 ore poate fi dificil pentru orice animal, mai ales la animăluțele în etate.

Takako Ogawa și-a luat bilet la business pentru un zbor din San Francisco spre Japonia, iar pe Coco l-a trecut ca animal de companie (emotional support animal). Astfel, stăpâna a plătit 100 de dolari în plus și iepurașul a putut zbura în avion, la business class.

Și nu doar că a zburat, dar a avut parte și de o atenție sporită din partea echipajului de cabină. Coco a fost răsfățat cu alune, migdale, puțină înghețată. Ca la business class! A fost un iepuraș curios, care și-a inspectat scaunul și perna de dormit. A încercat să țopăie și pe culoar, dar a avut grijă stăpâna sa nu-i deranjeze pe ceilalți pasageri.

Călătoria cu animale de companie în avion

Dacă doriți să zburați cu animăluțe de companie, este bine să vă interesați dacă operatorul aerian acceptă și în ce condiții. Mai jos am punctat condițiile de călătorie cu animal de companie la Blue Air și TAROM.

Blue Air acceptă animale de companie, dar cu mici excepții

În cabina de pasageri se pot transporta animale de dimensiuni mici (pisici și căței) cu greutatea de până la 6 kg incluzând cușca sau genta de transport cu pereti flexibili (soft sided carrier). Evident, contra unei taxe de 35 euro/sens.

Nu este complicat să călătoriți cu animalul de companie. În primul rând, trebuie să respecți urmatoarele norme europene impuse:

 • animalul tau de companie trebuie sa aibă un microcip implantat sub piele
 • carnet de sănătate
 • pașaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar
 • vaccin antirabic valabil

În cazul transportului în cabina de pasageri, animalul de companie trebuie ținut într-o cușcă specială, conform reglementărilor IATA, cu dimensiunea maxima de 45 x 30 x 23 cm. Se poate transporta doar un patruped alături de tine, în cabina. Când călătorești cu animalul tău de companie în cabină, vei ține cușca sub scaunul din față și vei primi loc în ultimele rânduri ale avionului.

Important: pe zborurile Blue Air din/către Koln, către Marea Britanie și dinspre Luton (Londra) nu se acceptă transportul animalelor vii (nu în cabină, nu în cală).

TAROM acceptă în cabina pasagerilor doar câini și pisici

TAROM acceptă la transport în cabina de pasageri numai câini şi pisici cu o greutate maximă de 8kg (incluzând şi greutatea cuştii standard de transport al acestora). Dimensiunile maxime ale cuştii nu trebuie să depăşească 42 x 26 x 20 cm.

Pentru a fi acceptate în cabina de pasageri, animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • să fie anunţate încă din momentul în care pasagerul îşi rezervă biletul de călătorie. Animalul de companie din categoria PETC trebuie întâi confirmat pentru călătorie de către compania TAROM şi abia apoi va fi acceptat la bordul avionului;
 • să fie sănătoase: pasagerul trebuie să fie în posesia unui paşaport internaţional de călătorie pentru animalul său de companie;
 • animalul de companie să aibă cip de identificare, dacă este vorba de o călătorie în spaţiul Schengen şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces pe teritoriul ţării de destinaţie;
 • să fie transportate în cuşca standard IATA. De asemenea, pot fi transportate si in cusca de tipul „soft bag” (cusca din material textil, impermeabil, in conformitate cu reglementarile internationale). Custile se pot achizitiona de la magazinele specializate în vânzarea produselor pentru animale de companie
 • să fie curate;
 • să nu fie gestante;
 • să nu provoace disconfortul celorlalţi pasageri
 • trebuie tinut in interiorul containerului/custii/soft bag pe toata durata zborului.
 • pentru a calatori intr-un soft bag, animalul dumneavoastra de companie trebuie sa intre complet in soft bag (inclusiv capul si coada) pe toata durata zborului. Soft bag-ul trebuie sa fie inchis pe toate laturile.

Există și o serie de restricţii de acceptare a animalelor de companie în cabina de pasageri, astfel:

 • Un pasager poate transporta numai o singura cusca.
 • Animalele de companie nu sunt permise în cabina de pasageri atunci cand călătoresc cu un minor neînsoțit sau cu un infant (copil cu varsta sub 2 ani) sau cu un pasager în scaun cu rotile (indiferent de tipul de scaun cu rotile solicitat).
 • Numarul maxim de animale de companie acceptate în cabina este restricționat în funcție de tipul de aeronava, conform tabelului de mai jos:
Tip de aeronavaNumar maxim
ATR 42/72Nu este permis
Boeing B737 – all series3
Airbus A3183

Dacă vă prezentați la ghișeul de înregistrare (check-in) sau la poarta de îmbarcare fără o rezervare confirmata sau nu respecțati condițiile de transport (greutatea animalului, starea de sănătate și curățeania acestuia, cușca standard, etc.), se poate refuza transportul aniamalului de companie. Cu alte cuvinte, trebuie să anunțați faptul că doriți să călătoriți cu un animal de companie. Taxele variază între 25 euro și 50 euro pe segment, în funcție de destinație.

Ryanair și Wizz Air nu acceptă animale la bordul avioanelor sale.

Să știți că sunt multe companii aeriene care acceptă călătoria cu animalul de companie sau care pot transporta animale medii și mari în cala avionului. Trebuie doar să întrebați, să vă interesați de condițiile în care sunt acceptate și despre condițiile de călătorie. La fel cum noi, ca pasageri, dorim să călătorim confortabil. Așa și animaluțele trebuie să aibă parte de tot confortul pentru un zbor cât mai liniștit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.