Bucureşti – Tulcea cu Fly Romania (zborul inaugural din 16 mai 2014) (fotoreportaj)

9 2.839

Pe 16 mai 2014, Fly Romania a scris o filă în istoria aviaţiei civile din România prin inaugurarea rutei Bucureşti – Tulcea. După 21 de ani de pauză, Aeroportul Internaţional „Delta Dunării” Tulcea a primit primul zbor comercial regulat de pasageri.

Fly Romania este singura companie care operează zboruri de linie în Delta Dunării. Zborurile pe ruta Otopeni – Tulcea vor fi operate de trei ori pe săptămână, în zilele de marți, vineri și duminică. Acestora li se adaugă două zboruri internaționale, la prețuri începând de la 29,90 euro: Bergamo – Tulcea, marți și vineri, respectiv Frankfurt – Tulcea, duminică.

“Începând de astăzi, 16 mai, operăm zboruri înspre și dinspre Delta Dunării. Am găsit multă deschidere din partea oficialităților din Tulcea și credem că prin zborul Otopeni – Tulcea, vom contribui la a aduce turiștii străini mult mai aproape de Deltă. De altfel, accesul atât către Deltă cât și către litoral va fi mult facilitat și pentru turiștii români din vestul țării datorită legăturii Timișoara – Otopeni – Tulcea, cu posibilitate de transfer către Constanța. Ori, din cauza distanței de până la 16 – 18 ore cu trenul din vestul țării până la litoralul românesc, turiștii alegeau destinații din vest, mai accesibile”, subliniază Cătălin Buțu, directorul executiv al companiei.

La invitaţia Fly Romania, am avut bucuria să mă număr printre primii pasageri ai acestei rute, participând la zborul inaugural din 16 mai 2014. Am marcat mai multe premiere: primul zbor la bordul unui McDonnell Douglas MD-83 (YR-OTY); primul zbor spre Tulcea; primul zbor cu Fly Romania.

Am pornit în această călătorie cu ceva emoţii. Pe 16 mai 2014, în jurul orei 08:30, m-am alăturat grupului de jurnalişti şi bloggeri, împreună experimentând primul zbor spre Tulcea. Pe la 09:00, am pornit spre aeroport.

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_001

Am ajuns destul de repede la Otopeni şi am mers direct la ghişeele de checkin 40-41. M-am bucurat să văd scris „Tulcea” în Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti.

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_003

Emoţii şi mai mari am avut când am ţinut în mână primul meu bilet de avion spre Tulcea. Măcinean fiind, am simţit o bucurie imensă. Încep să se mişte lucrurile în judeţul Tulcea, iar aceste zboruri pot deschide noi oportunităţi pentru cei din nordul Dobrogei, pentru turism, pentru Delta Dunării, pentru litoralul românesc, pentru mediul de afaceri etc. Sper să nu fie ceva trecător!

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_006

La 10:20 a început îmbarcarea. Aeronava MD-83 nu era trasă la burduf, aşa că am fost cu un autobuz până la avion.

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_007

Şi avionul McDonnell Douglas MD-83 (YR-OTY) în livery Fly Romania.

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_009

Aeronava arată bine la exterior şi în interior. Este întreţinută bine, curată, echipată cu scaune din piele. Are 165 de locuri aranjate într-o configuraţie 3-2 (3 scaune/rând pe stânga şi 2 scaune/rând pe dreapta).

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_011

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_012

Zborul X5 717 a decolat în jurul orei 11:10, cu aproximativ 10 minute întârziere. A fost o plăcere să aud motoarele PW JT8D-219 turate la maxim. Plafonul de zbor a fost 6000-6600 metri.

Spre surprinderea mea, pe un zbor de 30 de minute, am fost serviţi cu apă şi un ROM Sandviş, dar şi cu ciocolată.

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_010

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_020

Pe zborul Tulcea – Bucureşti, am primit cele menţionate mai sus, dar şi o gogoaşă bună cu ciocolată şi un recipient cu 100 ml apă mineralizată.

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_112

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_115

Nici nu am decolat bine, că a trebuit să ne pregătim de aterizare. Am reuşit să fac câteva cadre de la înălţime.

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_015

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_017

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_018

Pe la 11:40 – 11:45, am aterizat pe Aeroportul Internaţional „Delta Dunării” Tulcea. Aici am avut parte de o altă surpriză plăcută. Aeroportul este renovat şi primitor. Nu este mare, dar este bine echipat şi utilat pentru a se încadra în baremul unui aeroport internaţional.

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_010

Bucuresti_Tulcea_Fly_Romania_027

În aeroportul Tulcea, a avut loc şi conferinţa de presă, la care au luat cuvântul: Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea; Ovidiu Tender, om de afaceri şi acţionar majoritar Ten Airways; Albu Constantin, director general Aeroport Tulcea.

Zborul retur X5 718 a decolat la ora 19:00 şi nu 18:00 cum era în program, dar să nu uităm că aeronava a operat şi zborurile Tulcea – Milano (Malpensa) – Tulcea. În perioada 15.05-02.06.2014, zborul Tulcea-Bergamo va opera pe ruta Tulcea-Milano (Malpensa) din cauza faptului că aeroportul Bergamo este închis.

Pentru rutele interne, tarifele vor fi unice, respectiv 69,90 euro/zbor pentru București – Timișoara și 49,90 euro/zbor pentru București – Tulcea, în vreme ce pe rutele internaționale, prețurile pornesc de la 29,90 euro/zbor. În aceste tarife este inclusă o gamă largă de servicii, dintre care transportul unui bagaj de cabină de maxim 7 kg și al unuia de cală de cel mult 20 kg, dar și servicii de catering la bord.

Programul zborurilor Fly Romania:

orar-fly

Mai multe imagini cu aeronava McDonnell Douglas MD-83 (YR-OTY) găsiţi în albumul dedicat pe pagina Airlines Travel.

Închei acest articol prin a vă spune că am întâlnit oameni optimişti şi entuziasmaţi la Fly Romania, dar şi la Tulcea. Echipajul de cabină a fost foarte drăguţ şi amabil. Fetele extrem de drăguţe. Sper ca Fly Romania să aibă viaţă lungă şi să opereze cât mai multe zboruri frumoase!

Cer senin!

9 Comentarii
 1. Ame says

  Excelent articolul. Si foarte utila ruta. In Tulcea pentru delta se ajunge foarte greu. Trebuie sa pleci dimineata, ca sa prinzi „expresul” de 13.30. Asa cu avionul te trezesti rezonabil, bei cafeluta, decolezi, ajungi linistit in Tulcea si te imbarci, pe apa de data asta. Imi plac pozele si uniformele (atat cat ai postat tu) … si mi se pare normal sa dea ceva dulce la inceputul zborului. Parca s-au cam pierdut obiceiurile astea. Cand eram eu mica, stiu ca venea stewardesa cu tava de bomboane si mereu ma infigeam in ea. Recunosc, intre timp am devenit cafengioaica si a fost prioritara cafeaua pe orice zbor.

  1. alin says

   Pe cursele de linie nu s-a pierdut nici un obicei. Pe cursele low cost…nu are rost sa deschidem discutia 🙂

 2. Rodica says

  cea mai mare TEAPA!
  Fly Romania=TEAPA
  Mi-au anulat zborul si imi returneaza banii. Eu nu vreau banii, vreau sa zbor la Tulcea…sau macar la Bucuresti

  1. Sorin Rusi says

   Da, nu e o solutie chiar buna :(. Dar accepta macar banii si sa-i returneze rapid. Sau vb cu ei sa te reruteze la Bucuresti.

   1. Rodica says

    Am vorbit cu call center-ul lor si m-au reprogramat pentru 22 iule care era inca neanulat. Nu stiu ce va fi. Încă nu am primit mail-ul de confirmare. Am vorbit cu ei acum 12 ore.

    1. ana says

     Rodica, vreo veste de la fly romania? se mai zboara? Eu am biletul pe 8 aug si ma tem sa nu se anuleze. Mersi

 3. Rodica says

  Situația e in felul următor: am sunat la nr de telefon de pe factura, mi se spune ca e un nr gresit; am cerut rerutare, le-am dat disponibilitatea mea de a călători în România la o dată la care au ei zbor…nici un răspuns. Nu știu dacă mai au zboruri sau nu, după felul în care mi-au răspuns sau mai bine spus, nu mi-au răspuns.

 4. Rodica says

  Am fost contactată, în sfârșit, de un agent de turism de la fly România. I-am dat disponibilitatea mea de a călători atunci când au ei zboruri. Mi-a dar speranțe. Între timp eu voi pleca în țară cu Alitalia pentru că mi-am cumpărat alt bilet. Dar cu fly România ar putea sa ma ajunga din urma familia și așa vacanța nu ar fi distrusă total.

Leave A Reply

Your email address will not be published.