blank

Bombardier CS100 şi-a luat zborul (foto / video)

3 767

În dimineaţa zilei de 16 septembrie 2013, cu puţin timp înainte de ora 10 (ora locală), primul Bombardier CS100 (FTV1) a decolat de pe aeroportul din Mirabel, la nord de Montreal. Acesta a fost primul zbor din istoria generaţiei de avioane CSeries dezvoltată de Bombardier. Durata zborului a fost de aproximativ 2.5 ore, avionul urcând până la o altitudine de 3810 metri de metri şi atingând o viteză maxima de 426Km/h. Vremea a fost perfectă!

După cinci ani de dezvoltare şi mai multe amânări, primul avion CSeries trece cu brio testul primului zbor şi trece la etapa următoare de dezvoltare şi testare. Producătorul canadian speră să livreze primele avioane CSeries în aproximativ un an. Bombardier CSeries va concura cu noile aeronave Boeing Next Generation 737-600 şi 737-700, cu avioanele Airbus A318 şi A319 şi cu Embraer E-195. Va fi o bătălie puternică pe segmentul 100-160 de locuri.

Producătorul canadian scoate în faţă două avantaje majore la avioanele CSeries: consumul redus de carburant cu până la 20% faţă de competitori şi poluarea fonică de patru ori mai mică. Ţinând cont că majoritatea companiilor aeriene se plând de costurile mari pentru carburant, oficialii Bombardier au speculat foarte bine aceste facilităţi.

primul_zbor_bombardier_cseries_3

primul_zbor_bombardier_cseries_1

În prezent, Bombardier a primit comenzi pentru 177 de avioane (63 unităţi CS100 şi 114 unităţi CS300), dar speră să primească tot mai multe după acest zbor.

Mai jos aveţi traiectoria parcursă de primul Bombardier CS100. Acesta a decolat „în linişte” conform declaraţiilor celor prezenţi la eveniment. În prima fază, avionul a zburat cu trenul de aterizare coborât conform procedurilor de testare.

ruta_zbor_cseries

Peste 3000 de persoane au asistat la acest zbor. Au fost prezenţi oficialii Bombardier, angajaţii, reprezentaţii companiilor aeriene care au comandat avioane Cseries, delegaţii interesate de noul avion dezvoltat de Bombardier, oameni pasionaţi de avioane, jurnalişti şi spotteri. Dar primul zbor operat de CS100 a fost urmărit şi de concurenţa – Boeing, Airbus şi Embraer.

primul_zbor_bombardier_cseries_5

Bombardier CS100 a fost urmârit în zbor de Bombardier Global 5000, un business jet din care s-au făcut fotografii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.