În perioada aprilie 2021 – iunie 2022, Blue Air a anulat peste 11200 de zboruri pentru care au fost vândute peste 180 000 de bilete!
ANPC a făcut o serie de dezvăluiri din cadrul anchetei ce vizează compania aeriană Blue Air, precizând că, din 30 aprilie 2021 – când s-au ridicat majoritatea restricțiilor impuse de pandmie – compania a anulat peste 11.200 de zboruri pentru care erau făcute aproape 180.000 de rezervări și s-au plătit peste 66,5 milioane de lei.
ANPC precizează că Blue Air nu a oferit călătorior motive pentru anularea zorurilor, nu a rambursat contravaloarea acestora și nici nu a plătit compensații. În plus, deși i s-a atras atenția asupra practicii comerciale, compania a recidivat.
”Astfel, în perioada analizată de comisarii ANPC, mai exact începând cu 30 aprilie 2021 (momentul ridicării majorității restricțiilor de zbor impuse de pandemia de Covid-19) și până la data de 14 iunie 2022 – când rezultatele cercetărilor au fost aduse la cunoștința reprezentantului companiei -, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri. Acestora le corespund 178.405 rezervări pentru care s-au efectuat plăți în valoare toatală de 66.585.967,68 lei calculate la cursul în lei comunicat de BNR în data de 14.06.2022 al valutelor, de către consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene în care compania aeriană supusă verificărilor operează, cu regularitate, zboruri”, a mai transmis ANPC, comunică profit.ro!
Instituția precizează că cele 20 de state totalizează 92% din populația totală a Uniunii și sunt: Croația, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Austria, Grecia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Danemarca, Spania, Suedia, Finlanda, Germania, Belgia, Franța, Italia, Cipru și România.
Tehnic vorbind, media a fost de 16 bilete vândute pe zbor, mai puțin de 10% din capacitatea avioanelor operate de Blue Air. Ori în aceste condiții, zborurile nu putea fi operate din lipsă de pasageri. Problema nu a stat în anularea zborurilor, ci în faptul că Blue Air nu a oferit toate alternativele către pasageri și nu a rambursat în numerar contravaloarea biletelor vândute, acolo unde pasagerii au solicitat de nenumărate ori.
În acest context, ANPC a menționat că a finalizat ancheta la Blue Air și cel mai probabil compania va fi amendată. Avem și punctul de vedere al companiei Blue Air Aviation cu privire la ”amenințările” ANPC