blank

Alfabetul aviatic by ICAO

4 10.533

Când ați zburat cu avionul, probabil că au fost memente când i-ați auzit pe piloți rostind cuvinte ca Tango, Alpha sau Whiskey. Stați liniștiți! Nu era vorba despre o invitație la dans și nici despre masculul Alpha. Cât despre Whiskey, cu siguranță nu se apucau de baut. Ci era vorba despre o comunicare de rutină în aviație, pe care o puteți întâlni și în marină sau armată.

Alfabetul aviatic

alfabetul-fonetic-aviatie-jpg

Fiecare literă a alfabetului are un cuvânt asociat cu ea. Scopul acestui alfabet este de a transmite mesajul sau codul corect, fără confuzie. În loc de „n”, posibil să se înțeleagă „m” sau în loc de „d” posibil ca cel ce primește mesajul să înțeleagă „p”, „b” etc..

Primul alfabet aviatic a fost aprobat în 1921 de International Telecommunication Union (ITU). A fost folosit de Marina Regală în Primul Război Mondial, foarte diferit de ceea ce se folosește azi în aviație.

Alfabetul fonetic al Primului Război MondialApples, Butter, Charlie, Duff, Edward, Freddy, George, Harry, Ink, Johnnie, King, London, Monkey, Nuts, Orange, Pudding, Queenie, Robert, Sugar, Tommy, Uncle, Vinegar, Willie, Xerxes, Yellow, Zebra

Alfabetul aviatic by ICAO

Până prin 1950, alfabetul fonetic a suferit modificări. În cele din urmă, International Civil Aviation Organization (ICAO) a dezvoltat alfabetul aviatic, care este folosit și în prezent.

Alfabetul în aviație by ICAOAlpha, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliet, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-ray, Yankee, Zulu.

Contează foarte mult și pronunția! În filmulețul de mai jos, Ian Hoyt face un exercițiu de dicție.

Din seria ”știați că”: – „Delta” se înlocuiește cu „Date”, „Dixie” sau „David” pe aeroporturile cu foarte multe zboruri operate de Delta Air Lines. O măsură pentru a se evita confuzii. Delta Air Lines are indicativul „Delta”.

4 Comentarii
 1. C&C says

  Este alfabetul fonetic INTERNATIONAL folosit in comunicatiile radio profesionale/comerciale. Inlcusiv in comunicatiile maritime. Inclusiv in cele de radio-amator! 🙂

  1. Sorin Rusi says

   Corect! Un albafet adoptat de serviciile de telecomunicatii din mai multe domenii 🙂

 2. kelement hunor says

  Si whiskey este inlocuit in tarile musulmane

Leave A Reply

Your email address will not be published.