Alerte de călătorie în Italia, Bulgaria, Grecia și Turcia: cod roșu de caniculă cu temperaturi de peste 40 de grade și sute de incendii de vegetație!

0 1.623

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că Institutul de Meteorologie și Hidrologie bulgar a emis coduri de caniculă pentru 3 august 2021, după cum urmează:

Bulgaria este sub cod roșu de caniculă

  • Cod roșu pentru regiunile Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora, Haskovo, Yambol, Pleven, Veliko Târnovo și Ruse, unde temperaturile vor înregistra valori de peste 41 grade Celsius.
  • Cod portocaliu pentru regiunile Vidin, Montana, Vrața, Sofia, Sofia-regiune, Pernik, Kjustendil, Loveci, Gabrovo, Sliven, Smolian, Kârdjali, Târgoviște, Razgrad, Silistra, Șumen, Dobrici, Varna și Burgas, unde temperaturile vor înregistra valori de 38 – 41 grade Celsius.

Grecia este sub cod roșu de caniculă și pericol de incendii

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau care intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul elen de Meteorologie a emis un cod roșu de caniculă pentru 3 august 2021, după cum urmează:

  • în intervalul 30 iulie – 3 august 2021, temperaturile vor crește constant, valorile maxime estimate fiind de 43° C în unele zone continentale, putând atinge izolat chiar și pragul de 45° Celsius.

În capitala Atena, temperaturile se vor situa în acest interval între 41° și 42° C, cu posibilitatea înregistrării temporare a unor valori mai ridicate.

În același timp, Secretariatul de Stat pentru Situații de Urgență din Grecia a emis o avertizare de incendii (nivel de alertă grad 4 din 5) pentru următoarele zone:

  • Regiunea Attica (inclusiv capitala Atena);
  • Regiunea Greciei Centrale (zonele Evia și Viotia);
  • Regiunea Peloponezului (zonele Corint, Argolida);
  • Regiunea Mării Egee de Nord (insulele Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);
  • Insula Creta.

Autoritățile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenție sporită și să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijență, un incendiu. În caz de incendiu, cetățenii sunt rugați să anunțe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.

Incendii in Grecia
Incendii in Grecia / Louisa Gouliamaki / AFP

Se așteaptă ca temperaturile să ajungă la 45 de grade în zilele următoare, iar guvernul grec a pus țara în alertă maximă. 

Peste 100 de incendii au fost raportate în Turcia

Uniunea Europeană a trimis ajutoare Turciei pentru a ajuta la combaterea incendiilor care pârjolesc totul în cale în diferite regiuni din țară. Până în prezent, au fost înregistrate 129 de incendii în 35 de orașe. 

Incendii Marmaris - Turcia / AFP
Incendii Marmaris – Turcia / AFP

Sâmbătă, mii de turiști au fost evacuați pe mare de la hoteluri aflate în partea de sud a Turciei, în timp ce incendiile continuau să aducă haos în regiune. Stațiunile Bodrum și Marmaris sunt cele mai afectate stațiuni din sudul Turciei. Peste 1100 de turiști și personalul hotelier au fost evacuați din regiune.

Sicilia este sub asediul flăcărilor

Au fost raportate 162 de incendii pe insula italiană Sicilia. Din acest total, 124 au izbucnit în păduri și zone de vegetație, în timp ce 38 au fost în orașe, inclusiv Palermo, Messina și Catania.

Incendiu in Catania
Incendiu in Catania / Roberto Viglianisi/ REUTERS

În toată Italia au fost raportate peste 800 de incendii. „În ultimele zile, pompierii au efectuat mai mult de 800 de intervenții: 250 în Sicilia, 130 în Puglia și Calabria, 90 în Lazio și 70 în Campania”.

Mai mulți turiști au fost evacuați din zona Pescara după ce incendiile au devastat o pădure din apropierea plajei.

Dacă doriți să călătoriți în țările respective și regiunile afectate, informați-vă înaiante despre condițiile climatice și pericolul de incendii! Călătoriți asigurați, informați și responsabili!

Leave A Reply

Your email address will not be published.