blankblank

Airbus A220 a fost certificat ETOPS 180 (Foto / Video)

0 1.679

Pe 14 ianuarie 2019, Airbus A220 a fost certificat ETOPS 180 de Transport Canada (autoritatea canadiană a aviației civile). Astfel, Airbus A220 poate zbura până la 180 de minute distanță de cel mai apropiat aeroport operațional.

Noțiunea de ETOPS a fost introdusă de ICAO prin 1980 și reprezintă un set de reguli pe care avioanele comerciale cu 2 motoare trebuie să le respecte pentru a putea opera zboruri, aflându-se la mai mult de 60 de minute de zbor de cel mai aproapiat aeroport.

A220, certificat ETOPS 180

În urmă cu ceva timp am scris un articol prin intermediul căruia am răspuns la întrebarea ”De ce avioanele nu zboară întotdeauna în linie dreaptă?”. Unul dintre punctele menționate în articol face referire la traseul cel mai eficient, dar totodată trebuie să fie și cel mai sigur.

Avioanele comerciale cu 2 motoare pot zbura pe diferite rute, dar au în planul de zbor câteva aeroporturi de rezervă pentru a putea ateriza în regim de urgență.

Conform certificatelui ETOPS 180, un avion A220 poate zbura pe o anumită traiectoare ce-i permite să fie la 180 de minute de zbor de cel mai apropiat aeroport. Iar testul suprem este acela ca avionul să poată zbura într-un motor pe distanța aceasta până la cel mai apropiat aeroport.

Această certificare ETOPS deschide noi orizonturi pentru familia de aeronave Airbus A220. Companiile aeriene pot opera cu acest tip de avion pe diferite traiectorii de zbor mult mai eficiente, chiar peste mări și oceane.

A220-ETOPS-180-grafic

Airbus A220 ar putea opera zboruri pe rutele Londra – New York, Los Angeles – Honolulu sau Auckland – Papeete. Vă reamintim că Airbus A220 are o autonomie de zbor este de până la 5920 de kilometri.

Leave A Reply

Your email address will not be published.