AIAS România: aeronava ATR 42-500 TAROM a aterizat cu rotile blocate

0 760

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a fost notificată în data de 9 iulie 2019, în jurul orelor 20.00 LT, cu privire la incidentul TAROM. O aeronavă comercială de tip ATR42-500 a aterizat pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București-Otopeni, cu rotile trenului de aterizare blocate. Pasagerii și membrii echipajului de la bordul aeronavei au fost debarcați în siguranță.

Evenimentul s-a produs pe pista 08L-26R (pista nr. 2) a Aeroportului Internațional “Henri Coandă” București-Otopeni, care a fost închisă temporar cu NOTAM, aeronava neputând fi deplasată de pe pistă imediat după producerea incidentului.

Aeronava ATR 42-500 TAROM a aterizat cu rotile blocate

incident-tarom-atr-42-roti-blocate-3

O echipă de investigatori din cadrul Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) s-a deplasat la locul producerii evenimentului și a demarat primele activități de investigație.

incident-tarom-atr-42-roti-blocate-1

Primele acțiuni: studierea locului producerii evenimentului, evaluarea inițială a avariilor produse la trenul de aterizare al aeronavei, efectuarea primelor măsurători, luarea declarațiilor martorilor, studierea documentației aferente aeronavei, precum și preluarea înregistratoarelor de zbor CVR (Cockpit Voice Recorder) și FDR (Flight Data Recorder), în vederea descărcării și analizării datelor și a stabilirii cauzelor și împrejurărilor producerii acestui eveniment.

incident-tarom-atr-42-roti-blocate

Din evaluarea inițială a avariilor produse, comisia de investigație din cadrul Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a constatat faptul că pneurile și jantele trenului principal de aterizare erau distruse.

Un raport preliminar de investigație va fi publicat de AIAS în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.