Aeroporturile din Paris se pregătesc de greve în iunie și iulie

0 1.205

Două greve ale personalului se vor succeda la aeroporturile Paris CDG și Paris Orly. Prima grevă va avea loc în weekendul 18 – 20 iunie la apelul CFE-CGC și CGT, iar a doua grevă va avea loc între 1 și 5 iulie. Aceste două perioade de sistare a muncii au loc după apelul tuturor sindicatelor din Franța – CFE-CGC, CGT, UNSA SAPAP, CFDT și FO.

Sindicatele intenționează să protesteze împotriva planului de adaptare a contractului de muncă (PACT) care va reduce salariile pentru a face față consecințelor crizei pandemice. Potrivit lui Augustin de Romanet, CEO al Aéroports de Paris (ADP), PACT intenționează să elimine anumite bonusuri – până în 2023 – iar angajații ar putea avea salariile diminuate cu un procent între 1 și 7 %.

Aeroporturile din Paris se pregătesc de greve în iunie și iulie.

Sindicatele, la rândul lor, citează reduceri ale veniturilor de până la „o lună de salariu” și mobilitate geografică limitată. În cazul în care greva nu va avea succes, angajații riscă concedierea ca parte a unui plan de protecție a locurilor de muncă (PSE) care, de asemenea, este contestat de sindicate. În luna decembrie, au semnat un acord pentru rezilierea contractuală colectivă (RCC) care a dus la 1.150 de plecări. Ulterior, mai mult de jumătate dintre aceste locuri de muncă nu au fost înlocuite.

„Este vorba de personalul responsabil pentru circulația pasagerilor, a traficului sau a securității, care are multe de pierdut în această poveste”, a declarat pentru AFP Rachid Eddaidj, reprezentantul sindicatului CFE-CGC. „Este vorba, în general, de personal care lucrează ore eșalonate”, explică el. „Prin urmare, aceștia sunt obligați să vină la muncă cu mașina și ar fi foarte afectați de anularea beneficilor de transport.”

Întrebat de Europe 1 pentru a afla dacă aceste două greve ar putea provoca perturbări, pe măsură ce industria aeriană se reîntoarce în Franța, Augustin de Romanet a răspuns că va „face toate eforturile pentru a se asigura că traficul aerian nu va avea de suferit.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.