blank

Aeroporturi din România 2016: Traficul total de mișcări aeronave

Aeroportul Tuzla, locul 2 național după Otopeni!

3 1.648

În ultimii ani, Aeroportul Internațional Tuzla a avut o evoluție impresionantă, confirmată prin ascensiunea constantă în clasamentul aeroporturilor din România.

Conform datelor oficiale ale Asociației Aeroporturilor din România, în 2016, Tuzla a reușit să se claseze pe locul 2 după Otopeni în topul național în ceea ce privește mișcările de aeronave.

Aeroportul Internațional Tuzla

Contrazice din nou percepția greșită a unui aeroport „care contează mai puțin” sau „mai puțin important” și poziționându-se, meritoriu, înaintea unor aeroporturi mari cum sunt Cluj, Timișoara, Băneasa, Iași, Sibiu.

evolutie-aeroport-tuzla

Cu 22.000 de decolări și aterizări în 2016, aeroportul Tuzla înregistrează o performanță uriașă – în condițiile în care numărul de mișcări este una dintre cele mai importante unități de măsură pentru munca depusă de un aeroport, un indicator cert al volumului activității curente și al gradului de utilizare a infrastructurii, numărul de mișcări de aeronave de anul trecut fiind mai mare cu 230% față de 2015.

clasament-aeroporturi-romania-2016-miscari-aeronave

Trebuie punctat și faptul că Tuzla nu are curse interne sau internaționale, iar aceste mișcări de aeronave au fost înregistrate datorită traficului privat.

Aeroportul Tuzla, operat de Regional Air Services (RAS) din 1999, este singurul dintre cele listate care mai are încă piste de iarbă și singurul care nu a accesat vreodată fonduri europene și nu a beneficiat de nicio formă de sprijin din partea Statului (ajutoare de stat – scutiri de taxe, fonduri europene etc), fiind, dimpotrivă, adeseori pus în situații dezavantajoase.

Rezultatele pozitive sunt datorate în special gestiunii 100% private, caz unic în țara noastră. De-a lungul anilor, RAS Tuzla a înregistrat creștere constantă, planificată, predictibilă și organică, fără salturi sau căderi bruște.

Photo cover via aviatia.ro!

3 Comentarii
 1. nigel says

  RECORD DE PASAGERI PE AEROPORTUL INTERNAȚIONAL „AVRAM IANCU” CLUJ ÎN 2016

  Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a înregistrat în 2016 cel mai mare număr de pasageri din istorie. Astfel, anul trecut, traficul pe Aeroportul Cluj a fost de 1.880.319 pasageri, cu 394.667 mai mult decât în 2015 (+26,56%).

  Odată cu creșterea traficului de pasageri, s-a înregistrat și o majorare a numărului de mişcări aeronave. În 2016 au fost consemnate 19.152 de aterizări și decolări pe și de pe Aeroportul Internațional Cluj (+23,81%).

  Trendul crescător se menține și în ceea ce privește traficul de marfă (îmbarcată/debarcată). În 2016, acesta a fost de 2.100,895 tone (+25,02%).

  Pentru 2017 se estimează un trafic cuprins între 2,7 milioane-3 milioane de pasageri.

  Aeroportul Internațional Cluj își consolidează astfel poziția de primul aeroport regional și al doilea aeroport din țară, după Aeroportul Internațional Henri Coandă București.

  Aeroportul Internațional Cluj continuă strategia de dezvoltare atât în ceea ce privește infrastructura, cât și rețelele de rute, anul acesta fiind anunțate destinații noi precum Stockholm (Suedia), Bratislava (Slovacia), Karlsruhe-Baden-Baden, Frankfurt Hahn, Hamburg (Germania), Larnaca (Cipru), Nisa (Franța), Budapesta (Ungaria), Malta și Constanța (România).

  1. Sorin Rusi says

   Corect acest aspect. Infograficul apartine aeroportului din Tuzla.

 2. nigel says

  Nu se contabilizeaza survolurile care pe timpul verii sunt foarte multe, 99% din ele fiind VFR-uri!care solicita cel mai mult munca controlorilor de trafic aerian!

Leave A Reply

Your email address will not be published.