Aeroportului Internațional „Transilvania” Târgu-Mureş şi planurile de viitor

0 654

Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca şi Aeroportului Internațional „Transilvania” Târgu-Mureș se duelează pentru titulatura de: Principala Poartă Aeriană a Transilvaniei – The Gateway to Transilvania. În prezent o acordăm Aeroportului din Cluj. Conform ultimelor cifre, traficul de pe aeroportul clujean fiind mult peste cel înregistrat şi estimat de aeroportul din Târgu-Mureș.

Până în 2016, Aeroportul Internațional Târgu-Mureș își propune să devină aeroportul reprezentativ pentru Transilvania („The Gateway to Transilvania”) cu un trafic aerian de 800.000 de pasageri deserviți anual și o nouă aerogară, cu o parcare aferentă pentru automobile, construite în zona de lângă pista de aterizare decolare din apropierea Parcului Indrustial Mureș.

Planurile sunt măreţe. Până la sfârșitul anului, actuala aerogară a Aeroportului Internațional „Transilvania” Târgu-Mureș va fi extinsă cu 250 mp (partea de plecări zona publică) și se vor demara studiul de oportunitate și studiul de fezabilitate pentru construirea unei noi aerogări. Pe termen mediu, adică în următorii doi ani, Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional „Transilvania” Târgu-Mureș își propune dezvoltarea traficului low-cost, traficului tip charter, dezvoltarea traficului de aviație generală și înscrierea în AAR (Asociația Aeroporturilor din România).

Printr-o creștere graduală cu 30% a traficului aerian față de anul precedent, se estimează, până în 2016, înregistrarea unui număr de 800.000 de pasageri pe an la Aeroportul Internațional Târgu-Mureș, ceea ce va permite întreținerea Aeroportului din venituri proprii și eliminarea subvenției acordate de Consiliul Județean Mureș.

Până la încheierea mandatului actualului Consiliu de Administrație (1 iunie 2016) se preconizează prelungirea pistei de decolare aterizare la 3600 metri, construirea noii aerogări, crearea unei zone de aviație generală, construirea unui hangar pentru aviație generală, construirea unui hangar 50m/50m pentru revizia aeronavelor tip Airbus A320 și Boeing 737.

În 2012 Aeroportul Internațional „Transilvania” Târgu-Mureș a deservit un număr de 219.713 pasageri, ținta de trafic aerian preconizată pentru acest an fiind de 300.000 de pasageri.

Vreau să reamintesc că Wizz Air, operatorul low-cost ungar, va deschide noi rute din Cluj şi Târgu Mureş, din aprilie 2013.

Leave A Reply

Your email address will not be published.