blank

Aeroportul Internaţional Cluj la 83 de ani

0 657

Pe 1 aprilie 2015, Aeroportul Internaţional Cluj a împlinit 83 de ani, un prilej de retrospectivă și de anticipare a unei noi perioade de dezvoltare și impact economic pentru județul Cluj și întreaga regiune.

Vineri, pe 1 aprilie 1932, este înființat Aeroportul Civil din Cluj, iar un an mai târziu, în 1933, primul zbor regulat de pasageri este operat pe destinația internă Bucureşti – Cluj, fiind deservit de către compania aeriană L.A.R.E.S. (Liniile Aeriene Române de Stat). În același an, compania cehă CSA operează primul zbor internațional pe destinația Praga – Cluj – București. După 83 de ani de activitate, aeroportul deservește peste 23 de zboruri regulate, spre 11 țări de destinație, dispune de o infrastructură aeroportuară modernă, o nouă pistă de decolare-aterizare, 3 terminale de pasageri și 8 porți de îmbarcare.

În cei 83 de ani de existență, Aeroportul Internațional Cluj a devenit unul dintre cele mai importante aeroporturi ale României. Dacă în anul 1997, ocupa poziția a 5-a în clasamentul aeroporturilor din România din punct de vedere al traficului aerian, cu doar 48.886 de pasageri, astăzi este al doilea aeroport al țării cu un trafic anual de peste 1 milion de pasageri.

aeroport-cluj-statistici

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a înregistrat în anul 2014 creșteri semnificative de trafic, numărul total de pasageri ajungând la un record de 1.180.000, cu 14% mai mult decât în anul 2013. Acest trend ascendent este continuat și în primul trimestru al anului 2015, când se înregistrează un trafic total de pasageri cu 34% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2014.

aeroport-cluj-statistici

În prezent, rețeaua de rute a aeroportului conectează direct regiunea cu Europa și Orientul Mijlociu. Pasagerii aeroportului pot alege atât destinații regulate, cât și zboruri charter spre destinații turistice. Începând cu programul de vară 2015, crește numărul de frecvențe al destinațiilor operate și sunt reluate zborurile turistice. Astfel, sunt introduse 15 frecvențe suplimentare în acest sezon comparativ cu sezonul de iarnă. Destinațiile care beneficiază de frecvențe suplimentare sunt Barcelona, Bologna, Dortmund, Kőln, Londra-Luton, Madrid, Milano-Bergamo, Paris-Beauvais, Roma-Ciampino, Valencia și Zaragoza. Totodată, continuă zborurile charter spre destinații de vacanță din Turcia, Grecia, Spania, Egipt și Tunisia.

Etapele de dezvoltare și modernizare atât a infrastructurii Aeroportului Internațional Cluj, cât și a traficului aerian, parcurse de-a lungul celor 83 de ani de existență, deschid noi orizonturi de oportunități și realizări inclusiv pentru crearea unui sistem intermodal pentru pasageri și marfă, care să conecteze la nivelul aeroportului rețeaua feroviară și să asigure crearea infrastructurii necesare dezvoltării transportului aerian de marfă în regiune.

Leave A Reply

Your email address will not be published.