blank

Aeroportul Internaţional Braşov, salvat de zborurile charter!

0 188

La aproape un an de la inaugurarea oficială, Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav (AIBG) se pregăteşte pentru o creştere substanţială a volumului activităţii de transport călători, generată de lansarea curselor charter, de debutul zborurilor de linie operate de compania Fly Lili, precum şi de creşterea numărului destinaţiilor şi frecvenţelor de operare asigurate de Wizz Air.

Remarcabil este faptul că în acest an, prin intermediul celor doi operatori parteneri Braşovul va avea o conectivitate directă cu patru capitale europene – Londra, Roma, Budapesta şi Istanbul, pentru Londra urmând să fie asigurate patru zboruri pe săptămână, iar pentru Roma, Budapesta şi Istanbul, câte trei. 

10 curse săptămânale spre 4 destinații de vacanță

Intensificarea activităţii aeroportuare survine în urma demersurilor repetate şi implicării susţinute, venite atât din partea conducerii executive şi administrative a Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, cât şi a conducerii Consiliului Judeţean Braşov – ca autoritate tutelară a obiectivului, pentru atragerea companiilor aeriene şi a fost posibilă datorită extinderii programului de funcţionare a Aeroportului Braşov de la 12 la 16 ore, începând cu 15 ianuarie 2024.

Faţă de sezonul estival al anului 2023 când au existat trei zboruri charter pe săptămână spre două destinaţii, în acest an consemnăm zece curse săptămânale spre patru destinaţii de vacanţă, la cele două de anul precedent, Turcia-Antalya şi Creta-Heraklion, adăugându-se Egipt-Hurghada şi Tunisia-Hammamet. 

Dacă în cursul anului trecut am avut un număr maxim de 11 destinaţii asigurate de două companii de linie, iar dintre acestea doar cele două destinaţii ale Wizz Air au avut o frecvenţă de operare mai mare de un zbor pe săptămână, începând cu această vară Braşovul va fi conectat cu 12 destinaţii din întreaga Europă, prin intermediul curselor Fly Lili şi Wizz Air, fiecare destinaţie având o frecvenţă de operare de două, trei şi chiar patru zboruri în fiecare săptămână.

Mai mult decât atât, pentru a implementa în cele mai bune condiţii programul de zboruri convenit cu conducerea AIBG, compania Fly Lili îşi va organiza o bază operaţională pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.

Prezentăm în cele ce urmează, cronologic, cursele care vor fi efectuate în această vară pe cel mai tânăr şi mai modern aeroport al României.

Programul zborurilor de vacanţă

Din 22 mai 2024, compania bulgară BH Air a dat startul curselor charter de vară cu destinația Hurghada (Egipt), care vor fi efectuate până în 11 septembrie.

Din 28 mai au început zborurile Antalya – Braşov – Antalya, care sunt asigurate de compania Tarom în fiecare marţi, până în 15 octombrie.

De vineri, 31 mai, compania turcească Corendon şi-a făcut apariţia pe Aeroportul Internaţional Braşov, odată cu lansarea zborurilor cu frecvenţă săptămânală pe ruta Antalya – Braşov – Antalya, disponibile până în 27 septembrie.

La 1 iunie, operatorul elen Sky Express a început să opereze pe ruta Creta-Heraklion – Braşov – Heraklion, zborurile fiind programate în fiecare sâmbătă, până în 21 septembrie.

Din 3 iunie, compania TailWind Airlines din Turcia a deschis seria charterelor săptămânale Antalya – Braşov – Antalya, care vor fi asigurate în fiecare luni, până în 23 septembrie.

În 5 iunie, operatorul Bees Airlines inaugurează cursele Antalya – Braşov – Antalya, care vor fi efectuate în fiecare miercuri, până în 2 octombrie.

Începând din 6 iunie, Bees Airlines va începe să opereze şi ruta Creta-Heraklion – Braşov – Heraklion, în fiecare joi, până în 26 septembrie.

În perioada 12 iunie – 25 septembrie, compania SkyUp Airlines va conecta şi ea Braşovul cu Antalya, prin intermediul FlyOne România, care va zbura pe această rută în fiecare miercuri.

Din 14 iunie, BH Air va lansa zborurile spre şi dinspre Tunisia-Hammamet, operate prin intermediul JetSky Airways, în fiecare joi, până în 27 septembrie.

Din 15 iunie, compania HiSky va inaugura zborurile charter pe ruta Antalya – Braşov – Antalya, şi acestea având o frecvenţă săptămânală, în fiecare zi de sâmbătă, până în 21 septembrie.

Nouă destinaţii operate de compania Fly Lili

Vineri, 28 iunie, vom întâmpina cum se cuvine primul zbor de linie operat de compania Fly Lili la Braşov. Aceasta urmează să conecteze Braşovul cu nouă oraşe europene: trei din Germania, trei din Italia şi câte unul din Spania, Grecia şi Turcia. Astfel, Braşovul urmează să aibă o legătură directă cu două capitale, Roma şi Istanbul, dar şi cu importante HUB-uri de transport.

Aşadar, din 28 iunie, în fiecare luni, miercuri şi vineri vor fi efectuate zborurile Fly Lili pe rutele Braşov – München – Braşov şi Braşov – Stuttgart – Braşov.

Din 30 iunie, în fiecare joi şi duminică vom avea zborurile Braşov – Salonic – Braşov, tot de atunci urmând să înceapă cursele Braşov – Nürnberg – Braşov şi Braşov – Roma-Fiumicino – Braşov, cu câte trei frecvenţe pe săptămână, în fiecare marţi, joi şi duminică. Menţionăm că începând cu data de 20 iulie, zborurile spre şi dinspre Roma vor fi programate sâmbăta, lunea şi joia.

Barcelona, o destinaţie mult dorită de braşoveni, va fi asigurată de Fly Lili cu două zboruri săptămânale: în fiecare sâmbătă, începând din 20 iulie, respectiv în fiecare marţi, cu primul zbor în 23 iulie.

Din 21 iulie, Fly Lili va efectua zboruri pe două rute: Braşov – Bologna – Braşov în fiecare marţi, joi şi duminică, şi Braşov – Milano-Malpensa – Braşov, în fiecare miercuri, vineri şi duminică. În iulie va începe şi operarea destinaţiei Istanbul cu trei zboruri săptămânale, luni, miercuri şi vineri.

Wizz Air inaugurează o nouă destinaţie şi creşte frecvenţa zborurilor

Compania Wizz Air continuă să fie un partener de nădejde al Aeroportului Braşov, având în vedere că pe 2 august se împlineşte un an de colaborare neîntreruptă.

În condiţiile în care la începutul anului 2024 şi-a reconfigurat zborurile şi a suspendat anumite rute operate pe unele aeroporturi româneşti, firma maghiară a luat decizii extrem de benefice aeroportului nostru, având în vedere că urmează să inaugureze o nouă destinaţie – capitala Ungariei, dar şi să mărească numărul curselor dinspre/spre Londra-Luton şi Dortmund.

Astfel, din data de 2 iulie, în fiecare marţi, joi şi sâmbătă vom avea zborurile Budapesta – Braşov – Budapesta.

În perioada 13 iulie – 14 septembrie, frecvenţa zborurilor pe ruta Dortmund – Braşov – Dortmund va fi dublată, urmând să existe curse în fiecare zi de marţi, joi, sâmbătă şi duminică.

De asemenea, la finele lunii octombrie a acestui an, Wizz Air va creşte frecvența rutei Londra-Luton – Braşov – Londra, de la trei la patru zboruri săptămânale care vor fi efectuate în fiecare zi de marți, joi, sâmbătă și duminică.

Leave A Reply

Your email address will not be published.