Aeronavele A380 China Southern Airlines vor concura cu trenurile în China

2 575

Îmi place să zbor, îmi plac avioanele şi promovez acest mijloc de transport. În Europa îmi este foarte uşor să scot în evidenţă avantajele călătoriei cu avionul, dar în China lucrurile deja se complică. Chinezii au una dintre cele mai bune reţele de căi ferate din lume. Au trenuri de mare viteză şi capabile să transporte mii de pasageri. La ei nu există întârzieri. Totul merge la secundă.tren_china

Cum de au ajuns avioanele Airbus A380 să concureze cu trenurile în China? Păi foarte simplu. O linie ferată de 2.298 de kilometri, care va lega capitala Chinei de Guangzhou, din sudul ţării, va fi inaugurată pe 26 decembrie. Distanţa va fi străbătută în aproximativ 8 ore şi asta pentru că trenurile vor avea limitarea de viteză la 300Km/h. Acest tronson face parte din marea linie ferată ce va lega Beijingul de Hong Kong, până în 2015.

A380 China Southern Airlines

Aceeaşi rută, dar în zbor, este operată de China Southern Airlines cu aeronave Airbus A380, iar distanţa este parcursă în aproximativ 4 ore. Însă ruta nu e profitabilă pentru operatorul aerian, iar pasagerii sunt de multe ori nemulţumiţi din cauza întârzierilor provocate de vremea rea, restricţii de zbor etc.

Pe lângă aceste nemulţumiri, cred că şi preţul va juca un rol important. Încă nu se ştiu costurile la tren, dar Beijing – Guangzhou costă aproximativ 260 de dolari cu A380 China Southern Airlines. Eu tot cu avionul aş călătorii pentru că timpul este la jumătate. Dar acum depinde foarte mult de preţul biletelor la tren. Cred că Iulian este fericit acum! Şi probabil că nu scriam această ştire dacă Brăduţ (tedoo.ro) nu posta ceva cu Alien vs. Predator pe facebook!

2 Comentarii
 1. Iulian Sîrbu says

  Sorin, când spui că în Europa avantajele călătoriei cu avionul, la care Europă te referi mai exact? Să nu uităm că în Vest trenul este foarte folosit şi foarte apreciat, rute cum ar fi Londra – Paris, Londra – Bruxelles, Londra – staţiunile de ski din sudul Franţei, Paris – Frankfurt sunt făcute aproape numai cu trenul, inclusiv de către oamenii de afaceri, asta pentru că timpul de călătorie este mai scurt sau cu puţin mai lung decât cel cu avionul, preţurile mai mici, timpul de check-in mai mic sau inexistent, limita de greutate pentru bagaje mult mai mare etc. Plus că avantajul incontestabil al trenului este că pleci din centrul oraşului A si ajungi în centrul oraşului B, deci costurile cu celelalte mijloace de transport – taxiul, de exemplu – scad foarte mult.

  Aş vrea să pot veni cu aceleaşi argumente şi pentru România, dar se pare că încă nu este momentul. Singura veste bună pe plan feroviar este că trenurile spre/dinspre Ungaria vor avea o singură locomotivă, fie a operatorului maghiar sau a celui român, scurtându-se astfel timpul călătoriei.

  Revenind la China, cum spuneam şi mai sus, adaugă la cele 4 ore de mers cu avionul şi timpul în care ajungi din oraş la aeroport şi apoi de la aeroport în oraş şi vei vedea de ce oamenii preferă trenul, în cazul de faţă. Majoritatea oamenilor nu apreciază trambalarea dintr-o parte în alta şi ăsta e motivul principal pentru care câteodată avionul este preferat, altă dată trenul 🙂

  Reveind la China,

 2. Sorin says

  Iulian, nu neg cele spuse de tine. Insa trenul in Europa a pierdut teren foarte mult, multi ani la rand. Acum isi poate reveni pe considerente financiare. Biletele de avion au crescut din cauza costurilor ridicate la carburant, criza economica a mai dus in faliment anumite companii, oamenii nu prea mai au banuti etc.

  Dar sa nu uitam ca industria aviatiei este intr-un mare proces de dezvoltare. Este loc de crestere si va mai dura pana cand vor aparea trenurile de mare viteza, peste 800 Km/h:).

  Fiecare mijloc de transport are avantaje si dezavantaje. Dar tot mai frumos este sa vezi lumea de sus :)!

  Legat de timpi, lasa ca nici trenul nu te lasa la scara. Treaba e relativa. Sunt aeroporturi care sunt fix in mijlocul oraselor:). Plus ca nici la avion nu ai nevoie de check-in daca stii sa lucrezi pe online :D…Asa ca pica anumite afirmatii facute de tine!:)

Leave A Reply

Your email address will not be published.