9 martie în aviație: dispariții misterioase, accidente aviatice și zboruri în premieră.

0 453

Pe 9 martie 1914, locotenentul Alejandro Bello Silva, un aviator chilian, a dispărut în timpul zborului său de calificare pentru certificare ca pilot militar.


În orele dimineții, la acea dată, locotenentul Silva se afla la aerodromul Lo Espejo, unde urma să dea un examen pentru a certificarea ca pilot militar. Bello și doi însoțitori trebuiau sa finalizeze circuitul de la Lo Espejo la Culitrín, la Cartagena și înapoi la Lo Espejo, în regiunea centrală a Chile, pentru a primi certificarea.

La prima încercare, aviatorii s-au întoarcă la bază din cauza vizibilității aproape de zero cauzată de ceața abundentă. Bello a avariat aeronava în timpul aterizării și a trecut la un biplan Sánchez-Besa de 80 de cai putere (60 kW) pentru a doua încercare. A decolat împreună cu un însoțitor și cu instructorul și au făcut o aterizare de urgență pentru realimentare. Cu toate acestea, Bello a continuat traseul și s-a pierdut printre nori.

Alte evenimente din aviație petrecute la 8 martie.

2 aeronave s-au ciocnit în aer.

Pe 9 martie 1967, zborul TWA 553 al Trans World Airlines (TWA), un avion Douglas DC-9, s-a ciocnit cu o aeronavă Beechcraft Baron lângă Dayton (Ohio), ucigându-i pe toți cei 26 de pasageri aflați în cele două avioane.

Canada zboartă pentru prima dată în China și Germania.

Pe 9 martie 1973, Canada a început să opereze curse aeriene directe cu Republica Federală Germania și Republica Populară Chineză.

Primul zbor al avionului Dassault Mirage 4000.

Pe 9 martie 1979, a avut loc primul zbor al avionului Dassault Mirage 4000.

Mirage 4000 a fost considerabil mai mare și mai greu decât Mirage 2000, ce avea doar un singur motor, modelul 4000 având două turboventilatoare SNECMA M53-2. În ciuda modificărilor, cele două aeronave au rămas similare, împărtășind designul aripii delta, prizele de aer semi-circulare și configurația generală.

Mirage 4000 a zburat pentru prima dată pe 9 martie 1979. Aeronava a fost finanțată ca o afacere privată de către Dassault. Mirage 4000 a fost comparabil, ca dimensiune, cu F-15 Eagle din Statele Unite și a fost conceput pentru a fi atât un interceptor cu rază lungă de acțiune, cât și un bombardier.

Primul zbor al aeronavei Yakovlev Yak-141.

Pe 9 martie 1986, a avut loc primul zbor al aeronavei Yakovlev Yak-141.

Primul zbor convențional cu un model 48-2, a avut loc la Zhukovskii la 9 martie 1987, zborul de test fiind efectuat de pilotul Sinitsyn. El a efectuat și primul zbor planat la 29 decembrie 1989, zburând un model 48–3 și folosind aceeași aeronavă pentru a face prima tranziție completă de la zbor vertical la viteză mare și aterizare verticală la 13 iunie 1990.

Pe parcursul testării, aeronava a demonstrat manevre excelente de luptă. Pilotul principal de testare Sinitsyn a continuat să stabilească douăsprezece noi recorduri de clasă mondială, însă, odată cu desemnarea Yak-41, înregistrările au fost trimise sub numele fictiv „Yak-141”. Drept urmare, aeronava necunoscută anterior a ajuns să fie cunoscută în vest ca „Yak-141”.

Zborul Lion Air Flight 793 aterizează la doar câteva minute de la decolare.

Pe 9 martie 2009, zborul Lion Air Flight 793, un avion McDonnell Douglas MD-90-30, înmatriculat PK-LIL, a decolat de pe pista Aeroportului Internațional Soekarno-Hatta din Indonezia. Imediat, aeronava s-a învârtit la 180 °, dar a reușit să ateriseze. Toate cele 172 de persoane aflate la bord au fost evacuate în siguranță, dar aeronava a fost avariată și nu a mai putut fi reparată.

Nava spațială Discovery încheie misiunea cu numărul 39.

Pe 9 martie 2011, nava spațială Discovery, prima navetă spațială care a fost retrasă, aterizează și astfel își încheie cea de-a 39-a și ultima misiune.

Leave A Reply

Your email address will not be published.