7 sfaturi pentru un zbor confortabil pe distanțe lungi și foarte lungi

Nu mai este un secret faptul că avionul este cel mai sigur mijloc de transport. In acest moment, industria aeronautica este intr-o crestere accelerata. Miliarde de pasageri aleg avionul în fiecare an. Noi venim în sprijinul vostru și vă oferim câteva ponturi pentru un zbor confortabil.

0 4.301

Alegem să zburăm cu avionul pe distanțe scurte, medii și lungi, în funcție de nevoile fiecăruia. Uneori, avionul este mult mai rapid și mai ieftin pentru a acoperi o distanță între 2 destinații în comparație cu serviciile terestre (mașină, autocar, tren). Când vine vorba de zboruri peste mări și oceane, avionul câștigă detașat.



Personal, am avut zboruri doar scurte și medii în Europa și împrejurimi. Încă nu am depășit pragul celor aproximativ 4 ore zburate fără escală până la Madrid. Pe astfel de distanțe, nu e nevoie de prea multe pregătiri. De regulă, am ales o vestimentație confortabilă și, în majoritatea cazurilor, am luat loc la geam. Fiind pasionat de avioane, îmi place să admir tot ce se întâmplă în jur, la sol și în aer.

Însă pentru zborurile mai lungi, cu siguranță trebuie să țineți cont de câteva sfaturi oferite de cei familiarizați cu lung-curier. În prezent, cel mai lung zbor cu avionul este operat de Qatar Airways pe ruta Auckland International Airport (AKL) – Doha International Airport (DOH). Distanța de 14526 kilometri este străbătută fără escală în aproximativ 17 ore și 30 de minute.

Asta înseamnă să stați aproape 18 ore în avion. Bun! Cum să vă bucurați de un astfel de zbor și să nu pară o veșnicie? Vă invităm să lecturați lista sfaturilor de mai jos.

Alegerea zborului lung-curier

Dacă doriți să zburați din România spre o destinație din America, Africa, Australi sau Asia, cu siguranță veți alege una dintre companiile aeriene cu legături puternice spre destinațiile respective. Astfel, aveți posibilitatea să vă alegeți hub-ul European de tranzit, să verificați escala și să optați pentru modelul avionului.

Tipul de avion contează foarte mult: spre deosebire de Boeing 777, în cabina Airbus A380 este mult mai multă linişte, iar zborul este mai lin. Noile generaţii de aeronave au venit cu multe îmbunătăţiri în ceea ce priveşte umiditatea din cabină, nivelul de zgomot, presurizarea şi iluminarea. Din acest punct de vedere, sunt recomandate modelele A350 şi Boeing 787 Dreamliner.

Aveţi grijă la orele de zbor: călătoriile pe timp de noapte sunt bune doar dacă ştiţi că veţi putea dormi bine, altfel veţi fi foarte obosiţi.

Exemplu: Aveți de zburat București – New York. Sunt foarte multe companii aeriene care leagă diferite orașe europene cu New York-ul. Puteți să optați pentru zboruri cu Air France pe ruta București – Paris – New York, zborul peste Atlantic fiind programat cu Boeing 747-400, Boeing 777 sau Airbus A380. Sau puteți alege KLM și să zburați peste Atlantic cu Boeing 787-9 Dreamliner.

Uneori, câțiva EURO economisiți pot duce la un zbor mai puțin plăcut. Din aceste motive, noi recomandăm să studiați în detaliu alegerea zborului în funcție de nevoile voastre.

Alegeţi locurile…

Ați ales zborurile în funcție de orele disponibile, ați studiat și avioanele. Urmează să vă alegeți locul. Verificaţi temeinic configuraţia cabinei. Sunt situații în care Economy Class are configurație 3-4-3, ceea ce complică situația dacă aveți loc la mijloc și doriți să iesiți pe culoar. Uitaţi-vă pe site-uri precum SeatGuru sau Routehappy pentru a vedea unde este cel mai bine să staţi.

Airbus A330 - interior economic

De ce este important să aveți ieșire la culoar? Pentru că este indicat să faceți multă mișcare, nu doar să mergeți la toaletă.

Și un pont simplu. Gândiţi-vă de două ori înainte de a refuza un loc în spate. Posibil să aveți şanse mai mari să vă bucuraţi de un loc liber lângă cel al vostru.

Alegeți o vestimentație adecvată

Îmbrăcaţi-vă confortabil şi ar fi bine să aveţi şi ceva mai gros la voi, în cazul în care există variaţii de temperatură. Avioanele suferă presurizări controlate, ceea ce face ca temperatura la bord să coboare uneori sub 20 de grade.

Ce înseamnă vestimentație adecvată? Cu siguranță nu tocuri cui și nici tot felul de accesorii inutile. Un pantalon lejer (blugi sau altceva) + un tricou, o cămașă sau o bluză, o rochiță și ceva încălțări comode, de preferat fără tocuri prea mari.

Pe lângă lejeritatea oferite de acestea pe zbor, o îmbrăcăminte sport vă poate salva viața în situații de urgență. Puteți să alergați, să vă mișcați mai bine, să fiți mai cooperanți în cazul unor incidente aviatice.

Făceți-vă confortabili la bordul avionului

Odată îmbarcați, încercaţi să vă faceţi loc la picioare, să va faceți confortabil. Contează foarte mult să vă simțiți degajați, nu înghesuiți.

Schimbaţi-vă ora de la telefon sau de la ceas astfel încât să coincidă cu cea de la destinaţie. Astfel, încercaţi să vă păcăliţi puţin pentru a evita diferenţa mare de fus orar.

zbor-confortabil-lung-curier

Ocupați-vă de mediul ambiental. Dacă nu vă place mirosul din avion, daţi cu puţin parfum pe o eşarfă sau păturică. Purtaţi căşti sau dopuri de urechi pentru a putea ignora zgomotul din jur.

Mâncarea și hidratarea în avion

Un alt aspect important la zborurile lungi ține de serviciul de catering. Trebuie să mâncați și să vă hidratați! Se știe faptul că în avion ne deshidratăm mai repede, ceea ce trebuie să compensăm cu lichide băute.

Totodată, trebuie să vă hrăniți. Chiar dacă poate mâncarea din avion nu este cea mai bună, nu ar trebui să vă infometaţi. În plus, este o metodă bună de a mai face timpul să treacă mai repede.

Este bine să analizați ofertele cu meniuri și să comandaţi în avans. La bordul avionului, veţi fi serviţi printre primii și vă veți bucura de cele comandate.

Este important să mâncați, dar evitați să consumați preparate foarte sărate. Apropo, nu consumați prea mult alcool. Sarea și alcoolul duc la deshidratarea organismului, iar sfaturile noastre spun să evitați acest fenomen.

Distracţia la bord

Ați ales zborul, ați căutat să fie și avionul pe placul vostru, v-ați făcut confortabili și vă bucurați de meniurile servite la bord. Ce mai rămâne pentru ca timpul să treacă mai repede? Distracția!

Companiile aeriene oferă pachete variate de divertisment pe zborurile lung-curier. Mai nou, multe companii oferă și servicii Wi-Fi. Unii la prețuri astronomice, alii la prețuri mici sau Free. Se ține cont și de clasele tarifare.

activitate in avion

Pe lângă programul oferit de companie, nu strică să vă faceți propria compilație de divertisment. Poate aveți un serial preferat de urmărit sau poate doriți să ascultați un anumit gen de muzică. Foarte bine! Luați un iPad, o tabletă sau chiar un laptop la bord cu informația multimedia dorită. N-ar fi rău să vă luați și 1-2 cărți de citit. Sau poate chiar aveți de lucru și atunci vă ocupați de alte activități. Timpul va trece mult mai repede!

Alte informații pentru un zbor plăcut

Dacă știți că aveți probleme cu presiunea sau alte afecțiuni respiratorii, dacă sunteți predispuși la diferite boli etc., noi vă recomandăm să consultați un medic și să vă luați un mic tratament pentru zbor. Nu toată lumea suportă zborurile, nu toți sunt atrași de avioane…

Nu în ultimul rând, ar fi bine să alegeţi o companie care are un lounge full-service la sosire, astfel încât să puteţi bea o cafea şi să faceţi un duş, asta în cazul în care vă pregătiţi pentru o întâlnire și nu aveți răbdare până la hotel.

Sunt aeroporturi unde puteți consulta un stomatolog sau vă puteți odihni în locuri special amenajate. Dacă sunteți ceva mai activi, puteți juca chiar golf. Consultați lista celor 15 informații mai puțin cunoscute despre aeroporturi!

Un articol scris și adaptat de Oana Cristiana Groza!

Leave A Reply

Your email address will not be published.