6 momente cheie din istoria KLM (foto / video)

1 1.449

Primul zbor, primul steward, primul jet, primul pasager, există un început pentru toate. Lucruri cu care suntem familiarizaţi şi se petrec zilnic, au avut un început. Mai jos aveţi 6 momente cheie din istoria KLM via blogul KLM!

1. Primul zbor KLMKLM a operat primul zbor din istoria sa pe 17 mai 1920. Jerry Shaw a pilotat o aeronavă închiriată de tipul De Haviland DH-16 (înregistrată G-EALU) şi a zburat de la Londra la Amsterdam. A transportat doi jurnalişti şi ziare. În 1920, KLM a transportat 440 de pasageri şi 22 de tone de marfă.

2. Primul pasager olandez transportat de KLM

primul_pasager_olandez_KLM

În 1920, după operarea primului zbor din 17 mai, a urmat şi zborul de întoarcere de la Schiphol, Amsterdam la Londra. La bordul aeronavei s-au aflat mărfuri, ziare, dar şi doi jurnalişti, unul dintre aceştia fiind de origine olandeză, M.J. van den Biggelaar, acesta fiind şi primul pasager olandez transportat de KLM.

3. Primul însoţitor de bord şi prima stewardesa la KLM

În 1935, KLM a introdus poziţia de steward. Primul însoţitor de bord (hofmeester în olandeză) a fost Theo Boyeng. Cu o vastă experienţă în hotelărie şi transport maritim, Boyeng a aplicat pentru postul de steward la KLM, în 1935. El a fost unul dintre cei 3 însoţitori angajaţi în 1935, alături de patru stewardese.

stewardesa_KLM

Prima stewardesa (air hostesses – denumirea folosită în acele vremuri) angajată de KLM a fost Nel de Vrieze.

4. Primul zbor transatlantic operat de KLM

primul_zbor_transatlantic_KLM

Pe 15 decembrie 1934, un zbor special a decolat de la Schiphol. La zece minute după miezul nopții, o aeronavă Fokker F-XVIII Snip, înregistrată PH-SIA, a decolat cu un echipaj format din patru oameni. Destinația finală a fost insula Aruba, din America Centrală. Pentru a ajunge acolo, aeronava a trebui să traverseze Oceanul Atlantic. Acesta a fost primul zbor transatlantic operat de KLM, deschizând serviciu transatlantic pentru coloniile olandeze din „Vest”.

5. Primul Jet din flota KLM

primul_jet_KLM

Jet aircraft (Jet) este un avion propulsat de motoare cu reacţie. Primul Jet din flota KLM a fost un DC-8. Acesta putea transporta mult mai mulţi pasageri şi cantităţi mai mari de mărfuri, iar timpul de zbor era la jumătate în comparaţie cu performanţele aeronavelor DC-7 sau Super Constellation. Primul DC-8 aterizat la Schiphol în 1959 şi a fost introdus pe ruta Amsterdam – New York, în 1960.

6. Prima aeronavă Wide-Body din flota KLM

primul_747_KLM

La scurt timp după ce noul aeroport Schiphol şi-a deschis porţile în 1967, KLM a decis să cumpere un Boeing 747. La 31 ianuarie 1971, KLM a recepţionat prima aeronavă wide-body din flotă. Avionul B747 era înregistrat PH-BUA şi botezat „Mississippi”. Aeronava putea transporta până la 353 de pasageri, iar pentru KLM a fost un salt uriaş

Pe 7 octombrie 2014, KLM a sărbătorit 95 de ani de zboruri. Este una dintre puţinele companii aeriene din lume cu acelaşi nume de la înfiinţare şi până în prezent. KLM vine de la Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V.

Pentru mine, KLM înseamnă prima companie aeriană cu care am zburat în afara României.

(Foto cover: planepictures.net)

Leave A Reply

Your email address will not be published.