5 aprilie în aviație: lansarea Space Shuttle Columbia STS-37; lansarea Space Shuttle Discovery STS-131.

0 209

Pe 5 aprilie 1907, a avut loc primul zbor al monoplanului Blériot V. La manșa aeronavei se afla chiar Louis Blériot.Blériot V a fost un avion francez timpuriu construit de Louis Blériot în 1907. Deși Blériot a realizat doar câteva zboruri scurte în acesta, al doilea rezultând într-un accident care a deteriorat aeronava fără reparații, a fost primul dintre avioanele sale experimentale care a obținut un rezultat.

Louis Blériot a lucrat anterior în parteneriat cu Gabriel Voisin. Aceste aeronave nu au avut succes și, după ce ultima dintre aceste aeronave – Bleriot IV – a fost avariată în încercarea de a o zbura în noiembrie 1906, parteneriatul a fost dizolvat. Blériot a înființat Recherches Aéronautiques Louis Blériot pentru a desfășura experimentele cu avioanele pe cont propriu.

Alte evenimente din aviație petrecute la 5 aprilie.

Primul dintre avioanele fără piloți ai Royal Australian Air Force GAF Pikas, cunoscut și ca Proiectul „C”, s-a prăbușit în Australia.

Pe 5 aprilie 1951, primul dintre avioanele fără piloți ai Royal Australian Air Force GAF Pikas, cunoscut și ca Proiectul „C”, A92-1, C-1, „P”, s-a prăbușit la Woomera, în Australia, fiind distrus în totalitate. Al doilea prototip a fost expus la Muzeul RAAF de la Point Cook. Dronele de producție vor fi construite ca GAF Jindiviks.

Primul zbor al Aero L-29 Delfín.

Pe 5 aprilie 1959, a avut loc primul zbor al Aero L-29 Delfín. Aero L-29 Delfín (în engleză: Dolphin, denumirea NATO raportată: Maya) este un jet militar de antrenament dezvoltat și fabricat de producătorul cehoslovac de aviație Aero Vodochody. Este prima aeronavă cu reacție proiectată și construită la nivel local, precum și cel mai mare program industrial de avioane care se desfășoară în țările membre Consiliului pentru Asistență Economică Reciprocă (COMECON), cu excepția Uniunii Sovietice.

Lansarea Space Shuttle Columbia STS-37.

Pe 5 aprilie 1991, a avut loc lansarea Space Shuttle Columbia STS-37 la 09:22:44 EST. Puncte culminante ale misiunii au fost desfășurarea Observatorului Compton Gamma Ray.

Zborul 2311 al Atlantic Southeast Airlines s-a prăbușit în apropiere de Brunswick.

Pe 5 aprilie 1991, zborul 2311 al Atlantic Southeast Airlines, un Embraer 120RT Brasilia, s-a prăbușit în apropiere de Brunswick, în Georgia, ucigând toate cele 23 de persoane aflate la bordul aeronavei, inclusiv fostul senator din Texas John Tower, fiica sa, dar și pe astronautul Sonny Carter.

Primul zbor al Lockheed Martin C-130J Super Hercules.

Pe 5 aprilie 1996, a avut loc ărimul zbor al Lockheed Martin C-130J Super Hercules. Lockheed Martin C-130J Super Hercules este un avion de transport militar cu turbopropulsor și cu patru motoare. C-130J este o actualizare cuprinzătoare a Lockheed C-130 Hercules, cu motoare noi, punte de zbor și alte sisteme. În februarie 2018, 400 de aeronave C-130J au fost livrate către 17 țări. C-130J este cea mai nouă versiune a C-130 Hercules și singurul model încă în producție.

Un Antonov An-26 operat de Regimentul de Transport Aerian 918 s-a prăbușit lângă Hanoi.

Pe 5 aprilie 2008, un avion Antonov An-26 operat de Regimentul de Transport Aerian 918 s-a prăbușit lângă Hanoi, în nordul Vietnamului. Toți cei cinci piloți militari de la bord au fost uciși.

Lansarea Space Shuttle Discovery STS-131.

Pe 5 aprilie 2010, a avut loc lansarea Space Shuttle Discovery STS-131 la 10:21:22 UTC. Puncte importante ale misiunii au fost zborul de asamblare al ISS 19A, utilitatea și logistica pentru zborul 4, modul de logistică multifuncțional Leonardo. A fost ultima lansare nocturnă a programului Shuttle.

Boeing a efectuat al doilea zbor de test al aeronavei Boeing 787 Dreamliner pentru recertificare.

Pe 5 aprilie 2013, Boeing a efectuat al doilea zbor de test al aeronavei Boeing 787 Dreamliner pentru a arăta că modificările aduse sistemului de baterii litiu-ion al lui 787 au rezolvat problema supraîncălzirii bateriei experimentată de Dreamliners la începutul anului. Avionul, care aparținea LOT Polish Airlines, a efectuat un zbor de 755 mile (1.216 kilometri) de-a lungul coastei de vest a Statelor Unite în doar două ore, fără incidente.

Leave A Reply

Your email address will not be published.