44.500 de avioane noi, în valoare de peste 2.9 trilioane de dolari, vor fi livrate în următorii 20 de ani.
Cirium Fleet Forecast dezvăluie cererea pentru aproximativ 44.500 de aeronave noi la nivel global în următoarele două decenii. Se estimează că valoarea acestora va fi de 2,9 trilioane USD. Acest lucru se va întâmplă în ciuda invaziei Ucrainei de către Rusia, a restricțiilor de călătorie în China și a costurilor în creștere cu energie.
Prognoza publicată de Ascend by Cirium, filiala Cirium, este independentă și vizează pieța globale de pasageri și mărfuri.
Redresarea industriei aeronautice după criza Covid-19 a progresat semnificativ, chiar dacă în mod inegal între regiuni. Se preconizează că activitatea aviației globale va atinge nivelurile din 2019 în octombrie 2023.
Rob Morris, directorul global de consultanță Ascend by Cirium, a declarat: „ Noul Cirium Fleet Forecast arată o perspectivă pozitivă pe termen lung pentru aviație. Industria trece prin schimbări structurale, dar rămâne pe liniile tradiționale de creștere până în 2025.
„Flota globală de pasageri va trebui să crească cu aproximativ 22.000 de aeronave pentru a deservi traficul de pasageri, despre care estimam că va crește cu 3,6% anual, ceea ce înseamnă că va ajunge la 47.700 de aeronave până la sfârșitul anului 2041.
„Aceste aeronave noi vor fi necesare pentru a satisface cererea de călătorii aeriene, dar și pentru a înlocui avioanele mai puțin eficiente, din generațiile mai vechi.” 88% din flota actuală de avioane de pasageri va fi retrasă din serviciul operațional până în 2041. Se estimează că avioanele cu un singur culoar vor reprezenta 70% din livrările de avioane de pasageri până în 2041.
Asia va reprezenta peste 40% din noile livrări
Asia-Pacific rămâne regiunea cheie de creștere pentru noile livrări, impulsionate de China. Se estimează că țara va avea cea mai mare rată anuală de creștere a traficului de pasageri, de peste 6% și va reprezenta 19% din livrări în 2041, înaintea tuturor celorlalte țări din Asia-Pacific. În total, companiile aeriene din Asia- Pacific vor recepționa aproximativ 40% din flota nouă.
Se estimează că companiile aeriene nord-americane și europene vor reprezenta 21% și, respectiv, 17% din livrări. Companiile aeriene din Orientul Mijlociu vor prelua 7% din livrări, reprezentând 14% în termeni de valoare, datorită mixului de avioane format din cele cu un singur culoar și cele wide-body.
În prognoză, se presupune că capacitatea și traficul rusesc vor scădea pe termen scurt. În combinație cu încetarea completă a activității de aviație civilă ucraineană, traficul din Rusia/CSI este estimat să se stabilizeze la 70% din nivelurile din 2019.
Cererea pentru avioane cu un singur culoar va crește
Flota avioanelor cu un singur culoar va crește mai rapid, estimările arătând o creștere anuală cu 3,7%. Flota de aeronave regionale va crește mai modest, cu doar 1,1% pe an, flota cu turbopropulsoare urmând să crească într-un ritm mai rapid în sectorul regional. Flota avioanelor wide-body va crește cu puțin peste 3%.
Creșterea prognozată a traficului pe termen lung va necesita ca flota globală de pasageri să crească cu aproximativ 22.000 de aeronave, ceea ce echivalează cu o rată de creștere anuală de 3,1%. Însumat, întreaga flotă va ajunge la 47.700 avioane.
Se estimează că flota de pasageri aflată în serviciu nu va reveni la nivelurile din 2019 până la jumătatea anului 2023, pierzând astfel până la patru ani de creștere „normală” a flotei.
Airbus și Boeing vor rămâne cei mai mari doi producători de avioane comerciale, livrând aproximativ 80% din aeronave, cu o valoare de 88% din estimare până în 2041.
Presiunea de a înlocui avioanele mai vechi și mai puțin eficiente, va crește
Se estimează că aproape 88% din flota actuală de pasageri va fi retrasă din serviciul operațional în următorii 20 de ani.
În total, vor exista aproximativ 19.000 de avioane retrase din flota până la sfârșitul anului 2041, plus alte 2.500 de aeronave care părăsesc flota de pasageri prin conversie la cargo.