25 martie în aviație: primul zbor de test al Boeing 787 Dreamliner, Barbara Harmer a devenit prima femeie care a pilotat un avion Concorde.

0 1.074

Pe 24 martie1942, pilotul de testare, Fritz Wendel, la manșa unei aeronave Messerschmitt Me 262V1, PC + UA, a operat primul zbor al unei aeronave cu propulsie. Din nefericire, motoarele experimentale cu turbină cu gaz BMW 003 nu au reușit să facă față, iar pilotul a trebuit să se întoarcă înapoi la Augsburg. Motorul de tip Jumo 210, a fost montat în parteadin față a aeronavei, instalat special pentru acest zbor de test.Messerschmitt-Me-262-V1
Messerschmitt Me 262. (U.S. Air Force photo)

Alte evenimente din aviație petrecute la 25 martie.

O aeronavă Devlet Hava Yollari Douglas DC-3 a luat foc în aer, lângă Ankara.

Pe data de 25 martie 1950, o aeronavă Devlet Hava Yollari Douglas DC-3 (TC-BAL), a luat foc în aer în timp ce se apropia de Ankara, Turcia. Toate persoanele aflate la bord și-au pierdut cunoștiinta, iar aeronava a intrat în picaj. La impactul cu pista, cele 15 persoane aflate la bordul aeronavei și-au pierdut viața.

Primul zbor al Vought F-8 Crusader.

Pe 25 martie 1955, a avut loc primul zbor al Vought F-8 Crusader. Vought F-8 Crusader (inițial F8U) a fost un avion cu un singur motor, supersonic, cu transportor, construit de Vought pentru Marina Statelor Unite și Corpul de Marină al Statelor Unite (înlocuind Vought F7U Cutlass), dar și pentru Marina franceză. Primul prototip F-8 a fost gata pentru zbor în februarie 1955. F-8 a servit în principal în războiul din Vietnam. Crusader a fost ultimul avion de luptă american.

O aeronavă a Braniff Airlines s-a prăbușit într-o mlaștină.

Pe 25 martie 1958, o aeronavă aparținând Braniff Airlines, un Douglas DC-7 (N5904), a decolat din Miami (Florida) și a încearcat să se întoarcă la aeroport la scurt timp după decolare după ce motorul numărul 3 a luat foc. Încercarea a fost sortită eșecului și, din cele 24 de persoane aflate la bordul aeronavei, 9 dintre ele au murit la aterizare, într-o mlaștină.

Primul zbor al Ilyushin Il-76 SSSR-86712.

Pe 25 martie 1971, a avut loc primul zbor al Ilyushin Il-76 SSSR-86712. Ilyushin Il-76 (în rusă: Илью́шин Ил-76; denumire NATO: Candid) este un avion cu patru motoare, cu scop multiplu, proiectat de compania Ilyushin a Uniunii Sovietice. A fost gândit pentru prima dată ca aeronavă comercială, în 1967, ca înlocuitor pentru Antonov An-12. A fost conceput pentru a livra utilaje grele în zone îndepărtate, slab deservite. Versiunile militare ale Il-76 au fost utilizate pe scară largă în Europa, Asia și Africa, sau ca centru de comandă.

QANTAS a retras ultimul avion Boeing 707.

qantas-707-K5457

Pe 25 martie 1979, compania aeriană QANTAS a retras ultimul avion Boeing 707, devenind prima companie aeriană din lume cu o flotă exclusiv de Boeing 747.

Barbara Harmer a devenit prima femeie pilot care s-a aflat la manșa unei aeronave Concorde.

Barbara-Harmer-Concorde-British-Airways

Pe 25 martie 1993, Barbara Harmer a devenit prima femeie pilot care s-a aflat la manșa unei aeronave Concorde. Pilotul a efectuat o cursă zilnică între Londra și New York. Născută în Marea Britanie, Barbara a fost una dintre cei 17 co-piloți din flota British Airways Concorde.

Zborul 810 al Saudi Arabian Airlines a luat foc la aterizarea pe Aeroportul din Bangladesh.

Pe 25 martie 2008, zborul 810 al Saudi Arabian Airlines, un avionBoeing 747-300 (TF-ARS), închiriat de la Air Atlanta Icelandic, a luat foc la aterizarea pe Aeroportul Internațional Dhaka-Zia din Bangladesh. Toate cele 326 de persoane aflate la bordul aeronavei au supraviețuit, dar aeronava a fost grav avariată.

Primul zbor de test al Boeing 787 Dreamliner.

Boeing-787-Dreamliner-LOT-Polish_airlines

Pe 25 martie 2013, Boeing a efectuat primul dintre cele două zboruri de testare ale aeronavei Boeing 787 Dreamliner pentru a arăta că modificările aduse sistemului de baterii litiu-ion al lui 787 au rezolvat problema supraîncălzirii bateriei experimentată de Dreamliners la începutul anului. Avionul, care era vopsit în livery-ul LOT Polish Airlines, a decolat de la Paine Field din Everett (Washington), a zburat spre sud, pe coasta Washingtonului, iar la jumătatea coastei Oregonului a făcut un cerc zburând la altitudine și viteză mică peste Strâmtoarea Juan de Fuca, înainte de a se întoarce. În timpul zborului nu au fost înregistrate incidente.

Leave A Reply

Your email address will not be published.