18 martie în aviație: primul zbor din istorie realizat de Traian Vuia, primul zbor al aeronavei Tupolev Tu-28.

0 1.238

Pe 18 martie 1906, Traian Vuia a operat primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul. Acesta s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Avionul lui Vuia era realizat dintr-un cadru de ţevi de oţel, cu aripi de pânză, bombate, ceea ce îi dădea aspectul unui liliac.

Aparatul de zbor al lui Traian Vuia a pornit de pe loc cu ajutorul propriului său motor, a rulat 50 metri, apoi s-a desprins de la sol şi a zburat 12 metri la o înălţime de 1 metru. Un vânt lateral puternic a făcut ca aparatul să nu poată zbura mai mult.

Motorul funcţiona cu anhidridă carbonică pe post de combustibil, iar trenul de aterizare era constituit din patru roţi cu pneuri. Acest prim zbor cu mijloace proprii de zbor s-a efectuat în Franţa, la Montesson. Vuia şi-a perfecţionat în continuare avioanele, primul motor folosit fiind înlocuit cu altul, de 24 cai-putere, astfel că aparatul Vuia nr. 1 a devenit Vuia nr. 1 bis, apoi Vuia nr. 2. 

Alte evenimente din aviate care s-au petrecut la 18 martie.

Primul zbor al aeronavei Tupolev Tu-28.

Tupolev Tu-28 (denumirea NATO Fiddler) a fost un avion interceptor cu rază lungă de acțiune introdus de Uniunea Sovietică în anii 1960. Denumirea oficială a fost Tu-128, dar această denumire a fost mai puțin folosită în Occident. A fost cel mai mare și cel mai greu avion de luptă aflat vreodată în serviciu.

Zborul 749 al United Arab Airlines s-a prăbușit pe Aeroportul Internațional din Cairo.

Pe 18 martie 1966, zborul 749 al United Arab Airlines, un avion Antonov An-24, s-a prăbușit în timp ce încerca să aterizeze pe Aeroportul Internațional din Cairo. Toți cei 30 de pasageri și echipajul aflați la bord au fost uciși.

Primul zbor al Wassmer WA-51.

Pe 18 martie 1966, a avut loc primul zbor al Wassmer WA-51.

Wassmer WA-51 Pacific este un monoplan francez cu patru locuri în cabină, proiectat și construit de Société Wassmer. Diferite variante cu motor includ Wassmer WA-52 Europa și Wassmer WA-54 Atlantic. A fost primul avion din lume construit din material compozit.

Zborul Aviastar-TU 1906 s-a prăbușit în apropiere de Moscova.

Pe 18 martie 2010, zborul Aviastar-TU 1906, operat cu o aeronavă Tupolev Tu-204 RA-64011, s-a prăbușit la apropiere de Aeroportul Internațional Domodedovo, Moscova. Aeronava a fost distrusă complet, aceasta fiind prima pierdere a unei aeronavei pentru Aviastar și primul accident al unui Tupolev Tu-204.

Leave A Reply

Your email address will not be published.