blank

112 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia și o expoziție la Aeroportul Timișoara

Aeroportul Internațional Timișoara marchează momentul primului zbor al lui Traian Vuia, din 18 martie 1906, cu o expoziție dedicată marelui inventator bănățean.

0 1.056

În aeroportul din Timișoara, în zona de plecări interne a fost amplasată o expoziție dedicată primului zbor realizat de Traian Vuia. A zbura pentru prima dată cu un aparat mai greu decât aerul, ridicat de la sol prin mijloace proprii. Cu sprijinul Muzeului Național al Banatului, expoziția va rămâne în aerogară pentru mai multe zile.

Expozitie-Vuia-AIT-3

Primul zbor al lui Traian Vuia

În 18 martie 1906, bănățeanul Traian Vuia făcea istorie. În Franța, la Montesson, el a reușit primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul. Era primul zbor mecanic care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Traian Vuia a reușit să ruleze 50 de metri, după care s-a desprins de la sol și a zburat 12 metri, la o înălțime de 1 metru.

Expozitie-Vuia-AIT-1

Înainte de momentul din 18 martie 1906, Traian Vuia a mai încercat să zboare în 5 februarie şi în 6 martie, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile nu a reușit.

Traian Vuia s-a născut la 17 august 1872 în localitatea Bujoru (astăzi Traian Vuia, județul Timiș) și s-a stins din viață în 3 septembrie 1950, la București.

Leave A Reply

Your email address will not be published.