11 greșeli făcute în călătorii și cum să le evitați!

0 1.449

Călătoresc frecvent de peste 10 ani. Așa cum v-am mai povestit, în tolba mea cu experiențe am adunat peste 600 de zboruri, sute de mii de kilometri zburați, sute de nopți de cazare, milioane de pași făcuți prin sute de destinații.

La început, în primele mele călătorii am făcut numeroase greșeli care m-au făcut să învăț și să evoluez. Acum pot să fac un bagaj, demn de o călătorie de câteva zile, în câteva zeci de minute. La început, pregătirile începeau cu o zi sau două înainte și tot mai lipsea ceva din bagaj :).

Este firesc să faceți câteva greșeli neglijente atunci când călătoriți și explorați necunoscutul. Însă uneori aceste greșeli vă pot transforma călătoria într-o experiență dezamăgitoare și cu bani irosiți. Am adunat pentru voi câteva dintre cele mai frecvente greșeli, unele făcute și de mine.

Greșeli frecvente făcute în călătorii

  • Un itinerar prea încărcat – În momentul în care am început să călătoresc, îmi setasem un target să văd cât mai multe obiective turistice și locuri minunate, ceea ce e ce și firesc. Problema e că nu le poți face pe toate în 2-3 zile de city break. După câteva călătorii, am conștientizat că fiecare destinație are propria personalitate și se lasă descoperită într-un anumit ritm. Este important să fiți flexibli și să vă schimbați mereu planurile din cauza factorilor externi. Nu trageți de voi să vizitați 100 de obiective turistice într-o zi și la final să nu înțelegeți nimic din scurta voastră călătorie. Fiți mai relaxați, bucurați-vă de ceea ce vă oferă destinația.
  • Prea multe bagaje – La început călătoream cu bagaj de cală pentru 2-3 zile. În prezent, călătoresc cu bagaj de mână și chiar cu un rucsac sau troler 40x30x20 (bagajul gratuit), depinde de anotimp și durata călătoriei. Evident că pentru un sejur de 5-7 zile iau un bagaj de cală, plus că acum suntem și în familie extinsă. Ideea e că trebuie să vă optimizați bagajul cu ceea ce aveți cu adevărat nevoie, nu cu ceea ce credeți că veți folosi. Eventual, unele produse pot fi cumpărate de la destinație.

Avem un ghid complet despre bagajul de mână în avion (bagajul de cabină): sfaturi, ponturi și recomandări. Avem și un articol despre lichide permise în bagajul de mână, la bordul avionului! Articole / lucruri / obiecte interzise în bagajul de mână și în bagajul de cală. ATENȚIE: 9 lucruri și categorii de produse pe care nu ar trebui să le pui niciodată în bagajul de cală!

  • Buget evaluat și alocat greșit – Au fost câteva cazuri când am evaluat greșit bugetul pentru călătorie. E neplăcut să nu te poți bucura de unele activități pentru că ai cheltuit prea mult pe altele sau nu ai evaluat corect bugetul. Important este să vă documentați puțin despre prețurile de la destinație. Creați un buget realist care să vă permită să vă bucurați de vacanță și setați o rezervă pentru cheltuieli neprevăzute.
  • Neglijarea actelor și documentelor de călătorie – În general, sunt atent cu actele și documentele de călătorie. Nu am avut parte de evenimente neplăcute, dar știu cazuri cu persoane care au pierdut acte în vacanțele lor. E trist să rămâi fără CI-ul sau pașaportul, fără carduri etc. Ideea e să vă faceți copii și, în vacanță, să aveți originalele într-un loc sigur din bagaj sau la purtător.
  • Planificarea greșită a zborurilor – În cazul zborurilor, cea mai frecventă greșeală făcută de mulți călători ținde de escala prea scurtă. Din experiența personală, vă recomand să vă programați zboruri cu conexiune asigurată sau cu escală de minim 2 ore. În urma unor întârzieri, plus formalitățile din aeroportul de tranzit, puteți pierde zborul următor.
  • Lipsa asigurării de călătorie (sănătate și storno) – În primele mele călătorii, nu am avut asigurare de călătorie pentru că nu știam de ea, nu eram familiarizat cu ce înseamnă această poliță. Am neglijat acest aspect până când am avut nevoie și atunci am zis că nu merită riscul. Acum îmi iau asigurare de călătorie pentru orice deplasare. Cheltuirea acelor câțiva euro în plus vă va oferi beneficiul de a vă simți mai în siguranță în cazul în care se întâmplă ceva (bagaj pierdut, întârziere sau anulare a călătoriei, urgență medicală etc.). 
  • Schimbarea banilor în locuri neadecvate – Îmi amintesc de o întâmplare în care am pierdut bani la un schimb valutar făcut în aeroportul din Atena. Greșeala mea a fost că am schimbat o sumă mai mare. Nu recomand! Dacă ajungeți în aeroportul de destinație și nu aveți numerar, schimbați câțiva bani, cât să vă ajungă până la primul bancomat sau casă de schimb valutar cu un curs normal. Puteți să retrageți bani de la un bancomat chiar când ajungeți la destinație, dar nu folosiți casele de schimb valutar din aeroport. Au tarife și taxe mari. Nu schimbați bani la localnici. Riscați să vă dea bani falși sau scoși din circulație.
  • Purtarea banilor într-un singur loc – E o greșeală frecventă să aveți toți banii într-un singur loc. Acum e mai comod să aveți la voi o sumă modică în numerar și restul banilor pe carduri. Dar chiar și așa, numerarul să-l puneți în 2-3 locuri.
  • Așteptări nerealiste – Mulți călători își setează așteptări nerealiste despre destinația ce urmează să fie vizitată. De multe ori, aceste așteptări sunt bazate pe povestile altora. Sfatul meu este să nu vă setați așteptări, indiferent de destinație. Lăsați totul să vină de la sine și să vă bucurați de propria experiență.
  • Neglijarea taxelor / tarifelor când vine vorba de telefoane și carduri – Am avut experiențe neplăcute pe partea de tarife și taxe la telefoane și carduri. Am vorbit în roaming, când am călătorit în afara UE, de pe numărul personal de România și au zburat 10 EURO instant. Am plătit cu cardul în locuri unde era mai bine să fi plătit cu numerar și tot așa. Documentați-vă înainte de călătorie despre partea de telefonie și internet la destinație, despre taxele percepute de băncile locale, despre conversia valutară etc. Pentru telefon și internet, recomand cartelele locale, mai ales dacă aveți călătorii în afara UE.
  • Ignorarea condițiilor meteo – Din propria experiență, vă spun că este o mare greșeală să ignorați condițiile meteo. Dacă aveți planificate vacanțe în Europa, situația nu e așa dramatică. Vă uitați dacă plouă, ninge, dacă e cald și vă adaptați bagajul în funcție de vreme. Însă mare atenție dacă doriți să călătoriți spre alte continente. Puteți fi încântați de un preț bun pentru Bali sau Maldive, însă perioada să nu fie cea optimă. Riscați să zburați în sezonul ploios și atunci nu vă puteți bucura cu adevărat de destinație. Dacă zburați iarna, atenție să nu prindeți o perioadă cu viscol, ceea ce vă poate da peste cap zborurile. Dacă doriți să zburați spre Egipt sau Emiratele Arabe Unite, nu o faceți în plin sezon estival pentru că temperaturile vor fi sufocante. Deci nu neglijați condițiile meteorologice.

Voi ce alte greșeli ați făcut în călătoriile voastre?

Leave A Reply

Your email address will not be published.