blank

(Video) O aeronavă Boeing 747-400 Qantas a zburat cu 5 motoare

0 2.072

Titlul poate sună ciudat, dar chiar aşa s-a întâmplat. Pe 6 ianuarie 2016, Qantas a anunţat că o aeronava Boeing 747-400, care a operat zborul QF63 pe ruta Sydney – Johannesburg, a mai avut un „pasager” în plus. Este vorba de un motor Rolls Royce de 6 tone.

Cu toţii cred că recunoaşem rapid un Boeing 747 prin prisma celor 4 motoare şi a „cocoasei”, dar puţini cred că ştiam că B747 poate transporta un motor de rezervă. Motorul a fost montat pe aripa stângă, între corpul aeronavei şi motorul interior. Al 5-lea motor nu a fost alimentat pentru zbor. A fost doar prins de un suport special şi ancorat corespunzător pentru călătorie. Prin acest proces, Qantas a declarat că reduce timpul de a transporta un motor pe alte căi (pe apă sau prin folosirea unei aeronave cargo). Piloţii sunt instruiţi pentru a opera aeronava în deplină singuranţă.

Ţinând cont că avionul Boeing 747-400 a trebuit să transporte 6 tone în plus, lucru ce a dus la creşterea consumului de carburant, a fost nevoie de o oprire tehnică de alimentare la aeroportul din Perth. Odată ajuns la Johannesburg, motorul a fost coborât imediat de pe aripă şi pregătit să fie montat pe un alt avion Boeing 747-400.

Motorul „bolnav”, cel înlocuit la Johannesburg, nu se va bucura de o călătorie la înălţime. Va fi trimis spre Sydney la bordul unui vapor cargo. Face mai mult, dar nu mai este necesar deocamdată.

Boeing-707-Qantas-5-motoare

Qantas nu este la prima acţiune de genul acesta. A făcut pionerat la începutul erei jet. Un Boeing 707 Qantas a operat primul zbor cu 5 motoare. Este un proces greoi şi făcut rar, dar eficient.

Leave A Reply

Your email address will not be published.