blank

La avion: Restaurantul Runway 34 – Zurich (Video / Foto)

1 2.997

Mereu ne-am întrebat ce se întâmplă cu avioanele ieşite din uz. Multe dintre ele sunt abandonate prin diferite colţuri ale aeroporturilor, altele ajung la fiare vechi sau la cimitirele de avioane. Unele mai norocoase ajung să fie expuse în muzeele de aviaţie, dar mai există şi o serie de avioane care ajung să fie recondiţionate şi amenajate în cafenele, restaurante şi chiar case pentru locuit.

Am pornit în căutarea acestora şi începem cu Runway 34, un restaurant construit în jurul unui avion Ilyushin 14, la Zurich. Povestea acestui restaurant a început încă din 1990, când Reto Seipel, un pilot de linie ce a lucrat pentru Swissair / SWISS şi Emirates, s-a decis să deschidă un local prin care să combine pasiunile pentru aviaţie şi arta culinară într-un mod cât mai plăcut. Aşa a început să caute o aeronavă în jurul căreia să pună în practică ideea sa.

Runway 34, un restaurant construit în jurul unui avion Ilyushin 14, la Zurich

La început s-a orientat spre un Douglas DC-3 sau un Convair 440 Metropolitan, dar ambele modele erau mult prea costisitoare. Prin 2002, după mulţi ani de căutări şi cu ajutorul unui prieten, a ajuns tocmai în Rusia unde a găsit un Ilyushin IL-14. Avionul a fost construit în 1957, la Chkalov Plant – Tashkent, şi a fost livrat forţelor aeriene sovietice. A strâns peste 9100 de ore de zbor. A fost retras în 1999 şi depozitat pe aerodromul din Zhukovsky, aproape de Moscova.

runway 34 zurich

La începutul anului 2004, Reto Seipel a început negocierele pentru avion cu Oleg Parfentiev, propietarul de la acea vreme. În urma negocierilor s-a stabilit că Reto Seipel, mai bine spus firma Runway Restaurants AG (cea care deţine restaurantul), va avea dreptul de propietate după ce aeronava va ajunge la Zurich.

Pentru a fi mutată în Elveţia, Ilyushin IL-14 avea nevoie de certificat de navigabilitate şi reparaţii de bază. Primul zbor de test, după lucrările de întreţinere, a fost operat pe 7 aprilie 2005. Prin mai 2005, a fost obţinut şi un certificat de navigabilitate temporar, dar din Kârgâzstan.

Pe 25 iunie 2005, personalul navigant format din căpitanul Jurij Kabanov, co-pilotul Viktor Zabologskij și navigator / mecanic Sergej Dushin și pasagerul / proprietarului Oleg Parfentiev s-au urcat la bordul vechiului Ilyushin IL-14 cu destinaţia Zurich.

Zborul a fost format din două segmente: aerodrom Zhukovsky – Varşovia (pentru realimentare) – Zurich. Acesta a fost şi ultimul zbor din istoria aeronavei. Pe 26 iunie 2005, avionul a aterizat pe pista 28 a aeroportului din Zurich, destinaţia finală. La vârsta de 48 de ani, Ilyushin IL-14 (msn 7343408) a zburat fără probleme de la Moscova la Zurich.

Restaurantul Runway 34

După sosire, aeronava a fost dusă într-un hangar al companiei SR Technics. A fost eliminat combustibilul rămas şi a fost drenat uleiul hidraulic. Pe 3 iulie, avionul era curăţat şi pregătit pentru a fi mutat pe locul unde urma să se construiască restaurantul.

Pe 7 iulie 2005, avionul a fost tractat din hangarul SR Technics şi poziţionat pe locul unde îl puteţi vedea şi astăzi, pe Rohrstrasse 67, 8152 Glattbrugg – Elveţia. Mai exact, în apropierea aeroportului internaţional din Zurich, în sud-vestul pistei 16/34.

Aeronava a fost restaurată la interior şi conservată, iar în jurul ei a fost construită o clădire sub formă de hangar. Restaurantul Runway 34 şi-a deschis porţile oficial pe 13 octombrie 2005. Pentru a vă face o idee despre cum este la interior, urmăriţi imaginile de mai jos!

După cum puteţi observa, restaurantul oferă o privelişte foarte frumoasă asupra Aeroportului Internațional Zürich-Kloten.

Mai jos aveţi şi o galerie foto cu aeronava şi cu restaurantul în toate etapele de construire. Şi dacă mai cunoaşteţi astfel de cafenele şi restaurante construite în avioane sau în jurul acestora, vă rugăm să lăsaţi comentarii cu denumirea lor.

(Sursa foto / video şi informaţii: oldwings.nl / runway34.ch)

Leave A Reply

Your email address will not be published.