blankblank

UPDATE: Un Boeing 777-200ER Asiana Airlines a ratat aterizarea pe aeroportul din San Francisco (foto/video)

10 1.101

Update 16:26 (ora României): Cele două adolescente, victime ale tragicului accident aviatic din 6 iulie 2013, sunt Ye Mengyuan şi Wang Linjia din China, provincia Zhejiang. Fetele făceau parte dintr-un grup de 29 de elevi şi 5 profesori. Aceştia mergeau la o şcoală de vară din Statele Unite. Reamintim că 123 de pasageri au scăpat fără leziuni, iar altele 182 au fost rănite. 49 dintre acestea sunt în stare mai gravă, 5 fiind chiar în situaţii critice şi sunt internate la spitalul din San Francisco.

Oficialii NTSB au declarat că au fost recuperate cutiile negre şi trimise la Washington, D.C. pentru investigaţii. Avionul era cu revizia tehnică la zi, iar oficialii Asiana au declarat că că sunt şanse minime să fi existat defecţiuni tehnice la avion sau motoare.

BOlI8i6CIAASDaI

Duminică dimineaţă, Ministrul transporturilor şi dezvoltării din Coreea de Sud a declarat că au fost 4 piloţi la bord, aceştia pilotând avionul prin rotaţie în cele 10 ore de zbor. În momentul aterizării, la manşa avionului se afla Lee Jeong-min, pilot cu 12387 ore de zbor, inclusiv 3220 ore pe Boeing 777. Copilotul era Lee Gang-guk cu 9793 ore de zbor, inclusiv 43 de ore pe Boeing 777.

Update 15:12 (ora României): Se pare că una dintre victime a fost aruncată din avion cand acesta a lovit digul din capătul pistei şi coada s-a desprins. A doua victimă a fost găsită lână fuselajul aeronavei. Ambele se aflau pe locurile din spate ale avionului 777-200ER, cel mai probabil pe partea stângă.

Update 11:53 (ora României): Autorităţile au raportat 2 morţi (2 chinezoaice născute în 1996 şi 1997) şi 182 de persoane rănite, 49 dintre acestea cu răni mai grave – arsuri şi fracturi interne. 123 de persoane au scăpat fără leziuni. Se pare că persoanele decedate se aflau în spatele avionului. La bordul aeronavei Boeing 777-200ER Asiana Airlines s-au aflat 291 de pasageri şi 16 membri ai echipajului.

La o primă evaluare a cazului, se pare că avionul a o fost încadrat greşit la aterizare şi a lovit cu coada digul din capătul pistei 28L. Astfel coada s-a desprins şi a făcut ca aeronava să deraieze spre stânga. Mai multe resturi s-au putut observa pe pistă imediat după producerea accidentului, inclusiv părţi din coada aeronavei.

Pasagerii, dar şi martorii spun că avionul a venit prea şos la aterizare, a zburat prea aproape de golf. Un pasager a declarat că pilotul a încercat un go around în ultimul moment, turând motoarele la maxim cu câteva clipe înainte de impact. Chiar dacă procedura nu a reuşit, este posibil ca aceasta să fi salvat vieţi.

Ancheta este în desfăşurare şi vor trece săptămâni şi chiar luni până când vom afla cauzele care au dus la nefericitul accident. Yoon Young-Doo, CEO Asiana Airlines, a declarat că 3 piloţi aveau peste 10 000 de ore de zbor, iar copilotul peste 5000 de ore. Din ce ştiu, Boeing 777 are nevoie de doi oameni în cockpit, dar se pare că se zbura în formulă de patru. Comandantul aeronavei avea experienţă la manşa acestui tip de avion şi a mai făcut aterizări la San Francisco. Însă ceva nu a mers bine pe 6 iulie 2013.

Mai jos aveţi imagini cu accidentul:

(sursa foto: CNN)

Update 2:19 (ora României): Convorbirea între turnul de control şi Boeing 777-300ER Asiana Airlines.

Update 1:28 (ora României): NTSB (National Transportation Safety Board) a ţinut o conferinţă de presă la Washington, D.C. O echipă de specialişti a fost trimisă la San Francisco pentru a analiza accidentul alături de FAA şi vor stabili cauzele. Deborah Hersman, preşedinte NTSB, va conduce investigaţiile.

Şi pe aeroportul din San Francisco a avut loc o scurtă conferinţă de presă. Doug Yakel, Public Information Officer SFO, a fost rezervat în declaraţii.

Update: Departamentul de pompieri al aeroportului din San Francisco a raportat 61 de răniţi, 13 dintre aceştia fiind transportaţi la spital. Au fost confirmaţi 2 morţi.

La ora 11:28, ora locală San Francisco, un Boeing 777-200ER (HL7742) Asiana Airlines a avut o aterizare cu probleme pe aeroportul din San Francisco. Avionul care efectua zborul OZ214 avea 303 persoane la bord, 12 membrii ai echipajului (a apărut şi cifra 16 vehiculată în presă) şi 291 de pasageri (61 cetăţeni americani, 77 din Coreea de Sud, 141 din China, restul alte naţionalităţi), şi venea de la Seul, Coreea de Sud. Pasagerii au fost evacuaţi pe tobogane, posibil să existe şi victime. Informaţiile încă nu sunt clare cu privire la cauzele accidentului şi nici starea pasagerilor.

Mai multe voci din presa internaţională spun că avionul ar fi atins pista cu coada la aterizare (Tailstrike), alţii spun că a cedat trenul de aterizare principal, mai sunt voci care spun că avionul ar fi avut probleme la bord înainte de aterizare. Însă toate acestea sunt doar speculaţii şi ipoteze. Aşteptăm raportul specialiştilor care anchetează cazul.

Când sunt astfel de probleme, piloţii comunică în permanenţă cu turnul de control şi se iau cele mai bune decizii pentru ca aterizarea să se facă în siguranţă. Contează foarte mult ca în urma incidentului să nu existe victime.

Mai jos aveţi o fotografie făcută de David Eun, vicepresedinte executiv Samsung. A surprins momentul evacuării pasagerilor pe tobogane.

BOg386pCAAIqAg9

Şi ce a mai rămas din avion…

p-1

Avionul Boeing 777-200ER (HL7742) avea 8 ani şi 4 luni. Primul zbor l-a efectuat pe 25 februarie 2005. Era propulsat de două motoare Pratt & Whitney PW4090. Seria 777 este preferata mea şi pot spune că este una dintre cele mai sigure din aviaţia civilă. Din informaţiile oficiale, se pare că este al 3-lea incident mai serios în care este implicat un Boeing 777.

Din păcate, avionul Boeing 777-200ER (HL7742) a fost distrus în proporţii foarte mari şi nu va mai fi reparat. Din imaginile prezentate de CTV, am observat că mai multe resturi ale avionului sunt pe pista 28L. Motorul stâng şi coada s-au desprins de fuselaj, iar o mare parte din cabina avionului a ars. Aeroportul din San Francisco a fost închis pentru câteva ore, timp în care echipajele de prim ajutor pot interveni pentru a degaja pista, pentru a trata pasagerii şi pentru a investiga aeronava.

Vreau să mai precizez că Asiana Airlines are 5 stele Skytrax şi face parte din grupul de elită alături de Qatar Airways, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Malaysia Airlines, Ana şi Hainan Airlines.

Ştire în curs de actualizare!

10 Comentarii
 1. Maestrul RA says

  Dupa ce stiu eu , cred ca este singurul accident major, in care este implicata aceasta bijuterie de avion , B 777 .

  1. Sorin Rusi says

   Au mai fost incidente, dar acesta cred ca este singurul major.

 2. Maestrul RA says

  Asta am spus și eu, este singurul accident , incident major. Sa nu uitam de cine vorbim: B777, poate cel mai bun avion, din toate punctele de vedere, Asiana – 5 stele conform Skytrax, si asta spune totul, aeroportul din SF, adevărat foarte aglomerat, dar fără probleme, vremea, condițiile atmosferice ideale pentru aviatie….. Sunt foarte curios sa văd concluzia la care ajunge comisia de ancheta a accidentului, si aici americani au poate cea mai mare experiență !

  1. Sorin Rusi says

   Se pare ca se confirma Tailstrike. Coada avionului a atins pista la aterizare si de aici s-a produs totul…Dar asteptam rezultatelele finale, Posibil ca avionul sa fi avut ceva probleme inca din aer…

 3. Maestrul RA says

  Asta cu coada am înțeles, problema este de cr s a ajuns aici.

 4. Maestrul RA says

  Nici o data un accident aviatic nu se produce din cauza unui singur fapt, intotdeuna exista un cumul de fapte sau de greseli !

 5. Bill Ross says

  777-le a fost proiectat exclusiv folosind tehnologia CAD (cu ajutorul versiunii 3 a programului CATIA ), fiind primul avion proiectat fără construirea de structuri de încercare înainte. Verificarea îmbinărilor și a tehnicilor de construcție s-a făcut tot digital, toate structurile construite fiind incluse în avioanele produse propriu-zis. Avionul a fost gândit să servească ca model imediat superior Boeing 767 , și a fost construit în consultanță cu liniile aeriene (au participat United Airlines , American Airlines , Delta Air Lines , ANA , British Airways , JAL , Qantas , and Cathay Pacific ) Prima comandă a venit de la United Airlines în 1990, și primul zbor a avut loc la 14 iunie 1994 la fabrica Boeing din Everett , lângă Seattle . A fost primul avion bimotor certificat ETOPS 180 (putând zbura la maxim 180 de minute de orice aeroport capabil să-l preia).

Leave A Reply

Your email address will not be published.