Top 10 carti cu si despre calatorii. Vezi recomandarile noastre!
Așa cum vă povesteam și în articolul cu TOP 10 destinații din Europa unde aș vrea să călătoresc în 2021, unul dintre hobby-urile mele favorite este cititul. Prin urmare, dacă fizic nu putem vizita locuri noi, cel puțin pentru moment, vă prezint un TOP 10 cărți cu și despre călătorii.
10. Ocolul pamantului in 80 de zile – Jules Verne
Londonezul Phileas Fogg, care și-a angajat recent un nou valet, pe francezul Passepartout, face un pariu cu prietenii săi din Reform Club că poate să facă ocolul pamantului in 80 de zile.
Această călătorie extraordinară are la bază revoluționarea transporturilor, eveniment care marcheaza secolul XIX si marchează începutul revoluției industriale.
Ajutat de prințesa Aouda și valetul Passepartout, Phileas Fogg este într-o continuă luptă cu timpul, urmărit fiind de polițistul Fix, care este convins că Fogg a dat o spargere la o bancă.
9. Tetralogia napolitană – Elena Ferrante
Elena Ferrante nu există, este doar un pseudonim. Iar asta nu face decât să sporească curiozitatea din spatele seriei de 4 volume care au luat cu asalt rafturile librăriilor din toată lumea în momentul publicării. „Febra Ferrante” este un nume potrivit pentru fenomenul resimțit în literatura de când Elena Ferrante a publicat poveștile Elenei și ale Lilăi.
Cele 4 romane urmăresc viețile celor 2 fete din copilărie, pe o perioadă de 50 de ani, iar povestea se mută în diverse orașe. Pleacă din periferia orașului Napoli, ajunge în mijlocul opulenței din Florența și poposește o vreme în frumoasa insulă Ischia.
Așadar, dacă vrei să mergi pe firul poveștii prin locurile înfățișate de scriitor, începe cu Napoli, orașul ce se află la baza tuturor celor 4 volume. Pornește să cutreieri Rione Luzzatti, cartierul de baștină al celor 2, zăbovește apoi în eleganta Piazza Martiri, dar să nu pleci fără să fi gustat sfogliatelle – pastele în formă de scoici.
8. Robinson Crusoe – Daniel Defoe
Dornic de aventură și necunoscut, tânărul Robinson Crusoe nu ia în seamă sfatul tatălui său și pornește spre tărâmuri necunoscute, ajungând naufragiat pe o insulă pustie.
În cei 28 de ani pe care îi petrece departe de civilizație, Robinson are parte de pățanii de tot felul, de la altercații cu pirații sau canibalii, până la rebeliuni și acte de eroism care se sfârșesc cu prietenii pe viață.
- Cumpără: Robinson Crusoe – Daniel Defoe
7. Lumea dispărută – Sir Arthur Conan Doyle
Conan Doyle, scriitorul din spatele seriei Sherlock Holmes, demonstrează prin Lumea dispărută că este la fel de iscusit în scrierea romanelor de aventuri cum este și în a celor polițiste.
După ce este refuzat de femeia de care este îndrăgostit pentru că nu are destul spirit de aventură, tânărul jurnalist Edward Malone pornește alături de controversatul profesor Challenger în aventura vieții sale – aventură ce are ca scop explorarea unei lumi dispărute, unde pterodactilii și alte creaturi preistorice trăiesc libere.
6. Jurnal pe motocicletă – Ernesto Che Guevara
Nu puteam să nu pun îl lista și Jurnalul lui El Comandante. Tinerețe, aventură, nonconformism, revoluție, iubire, Che Guevara rămâne în continuare un personaj iconic și fascinant.
Tânărul Ernesto Guevara este student la medicină și , împreună cu prietenul sau, Alberto Granado, licențiat în chimie și biologie, pornesc într-o lungă călătorie prin America de Sud, animați de sentimente caritabile.
Ceea ce pentru alții ar fi putut reprezenta punctul culminant al vieții a însemnat doar începutul pentru cel care avea să devină El Che, simbolul mișcării revoluționare cubaneze și boliviene și imaginea rebelului, adoptată de mulți tineri de-a lungul timpului.
Peregrinările sale îi vor schimba radical modul de gândire: convins că cei umili au nevoie nu de cunoștințele sale științifice, ci de un lider care să le afirme și să le apere interesele, Ernesto abandonează studiile și se hotărăște să schimbe cursul istoriei Americii.”
5. Mănâncă, roagă-te, iubește – Elisabeth Gilbert
La 30 de ani, Liz Gilbert are tot ce-și poate dori o femeie ambițioasă. Totuși, este asaltată de îndoieli. Urmează divorțul, prăbușirea iîn depresie, o relație catastrofală. Uneori, fericirea se află la capatul lumii. Călătorești ca să ajungi la tine însuți și ca să te descoperi.
Prin urmare, Liz abandonează totul și pleacă în lume de una singură. În Roma, gustă „la dolce vita” și deliciile ei culinare, punând „cele mai fericite” 12 kilograme din viața ei. În India, află într-un ashram, prin asceza (trezire la 3 dimineața, meditație și frecat de podele), ce este căutarea spirituală. În Bali, încearcă să-si reconcilieze trupul cu sufletul, să descopere echilibrul care se cheamă „fericire” și își găsește marea dragoste.
În TOP 10 filme cu si despre calatorii, am pus ecranizarea filmului în top 3. Este unul dintre filmele mele favorite, iar Julia Roberts este extraordinară.
4. Și am spus da – Elisabeth Gilbert
Elizabeth Gilbert s-a casatorit cu iubitul ei brazilian, intalnit in Bali.
De fapt, Liz si Felipe, traumatizati amandoi de divorturile prin care trecusera, isi jurasera sa nu se mai casatoreasca niciodata. Au fost obligati s-o faca – au fost practic condamnati la casnicie de autoritatile americane de frontiera – doar pentru a putea ramane impreuna pe teritoriul Statelor Unite.
La ceremonia de nunta in cerc restrans care s-a petrecut intr-un orasel linistit din New Jersey, Liz a spus da. A spus-o din toata inima. Dar pentru asta a trebuit sa-si invinga, incetul cu incetul, enorma reticenta fata de casatorie.
Si a facut-o in stilul ei: timp de aproape un an, calatorind cu Felipe prin Asia de sud-est, s-a documentat asupra casatoriei. A incercat prin orice mijloace – lecturi, discutii cu tot felul de oameni, apel la experienta familiei – sa se impace cu batrana institutie inainte de a-i trece inca o data pragul.
- Cumpără: Și am spus da – Elisabeth Gilbert
3. Călătorie prin Portugalia – Jose Saramago
A te apuca să-l lauzi pe Saramago este un demers sortit din start eșecului. Nu-ți ajung vorbele, memoria, oricât ar fi de bună, te trădează, nu îl încap cuvintele.
„Călătorie prin Portugalia” nu este o lectură ușoară, dat fiind că abundă în descrieri amănunțite: descrieri de lăcașuri de cult, descrieri de monumente istorice, descrieri de muzee, peisaje și întâlniri. Nu o apuca pe poteca facilă a evitării lor. Citește-le, însușește-ți-le, savurează-le pe îndelete. Căci despre asta este vorba până la urmă: despre plăcere. Plăcerea de a descoperi și redescoperi. Plăcerea de a simți pe limbă și în nări aromele pământului, plăcerea de a te îmbăia în culorile lumii și de a te înveli cu cerul spuzit de stele.
Cu pretextul unei călătorii prin Portugalia, Saramago te învață de fapt nu unde, ci cum să călătorești. Pentru că este și asta o artă ce se poate deprinde cu suficientă deschidere și bunăvoință din partea ta.
2. Seria Robert Langdon – Dan Brown
Dan Brown a devenit un autor american de succes de thrillere după ce a încercat să devină compozitor sau cântăreț. Ulterior, a devenit profesor de literatură, iar ăn timpul liber a început să scrie, primul redactor și corector fiind chiar soția lui. Brown este interesat de criptografie, chei și coduri, care sunt o temă frecventă în romanele sale.
Romanele lui au fost publicate în peste 54 de limbi si vândute în mai mult de 200 de milioane de exemplare. În 2005, revista Time l-a desemnat ca fiind unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume.
Dan Brown își scrie romanele special pentru a fi ecranizate. Silul lui scriitoricesc nu este pentru oricine, folosește monoloage, îți oferă numeroase date istorice, detalii despre arhitectura prin care se plimbă personajele, religie sau simbolistică și are la bază teorii ale conspirației.
Thrillerele sale ne plimbă prin toată lumea. În „Îngeri și demoni” am vizitat Roma și Vaticanul. „Codul lui Da Vinci” ne-a plimbat prin Paris, iar prin intermediul romanului „Simbolul pierdut” am ajuns la Washington. În „Inferno” am vizitat Florența, Veneția și Istanbul, iar în „Origini” am ajuns în Bilbao și în orașul lui Gaudi, Barcelona.
- Cumpără: Seria Robert Langdon – Dan Brown
1. Mândrie și prejudecată – Jane Austen
Mandrie și prejudecată este romanul meu preferat. Pe Jane Austen am descoperit-o la orele de engleză din liceu, unde studiam literatura clasică britanică și a devenit, rapid, autoarea mea preferată.
Romanul spune povestea lui Elizabeth Bennett, care are 4 surori și trăiește la țară, în Anglia din perioada pre-victoriană. Deși locurile descrise în carte sunt imaginare, Jane Austen a fost inspirată de peisajele rurale din Anglia, mai ales cele din Hampshire și Derbyshire, atunci când a scris romanul.
Începe călătoria din Derbyshire. Aici poți să faci o drumeție prin peisajul uimitor din Parcul Național Peak District . Privește de pe Stanage Edge frumoasa panoramă. Vizitează magnificul conac Chatsworth House, unde te poți plimba printre grădini luminoase și își poți închipui cum Elisabeth se plimba la braț cu dl. Darcy.
Pentru fanii adevărați ai lui Jane Austen, trebuie neapărat să vizitați casa memorială din Chawton (Hampshire), locul ei de naștere din Steventon și parcul Basildon (care a fost sursa de inspirație pentru parcul Netherfield din roman).
- Cumpără: Mândrie și prejudecată – Jane Austen
Bonus: Seria Harry Potter – JK Rowling
Dacă vreți să călătoriți într-o lume minunată plină de aventură, să vă luptați cu vrăjitori răi, să jucați vâjhaț și să învățați multe trucuri magice, atunci lumea lui Harry Potter este perfectă.
Hogwarts va fi mereu aici să vă ureze bun-venit.
Sper că recomandările mele să vă fie pe plac și să vă inspire atunci cînd veți decide să vă alegeți urmatoarea destinație de vacanță. Lectură plăcută!
- Cumpără: Seria Harry Potter – JK Rowling
Cu siguranță sunt mult mai multe cărți frumoase cu și despre călătorii. Așteptăm recomandările voastre într-un comentariu la acest articol!