blank

Teoretic: Blue Air a cumparat Air Moldova / Practic: Civil Aviation Group S.R.L. a cumpărat Air Moldova

Titlul sunã bine, sunã interesant. Dar hai sã vedem si realitatea. Astăzi, guvernul din Republica Moldova a emis un comunicat de presă prin care anunță că Civil Aviation Group S.R.L. a cumpărat Air Moldova.

1 1.474

Civil Aviation Group S.R.L. a fost declarată câștigătoarea procesului de privatizare a companiei aeriane naționale a Republicii Moldova, Air Moldova. Civil Aviation Group S.R.L. este formată din compania aeriană românească Blue Air (49%), alături de un grup de investitori din Republica Moldova (51%). Cei doi investitori sunt: Ianovici Andrei (25.5%) și Melnik Serghei (25.5%).

Administratorul companiei Civil Aviation Group S.R.L. este POMERS DZINTARS (LETONIA). Menționăm că această firmă a fost fondată pe 23 august 2018, cel mai probabil special pentru a prelua Air Moldova.

Teoretic: Blue Air a cumparat Air Moldova

Civil Aviation Group S.R.L. a oferit pentru privatizarea Air Moldova prețul de 50 de milioane de lei moldovenești, preluând totodată și obligația datoriilor de circa 1,2 miliarde de lei moldovenești. La un calcul sumar, Civil Aviation Group S.R.L. a plătit aproximativ 2.5 milioane de EURO, bani care vor fi virați la bugetul de stat, și a preluat datorii în valoare de aproximativ 60 de milioane de EURO.

Noul acționariat precizează că menține actualul program de zbor al Air Moldova, iar prioritatea este recâștigarea încrederii clienților pentru ameliorarea performanțelor comerciale. Civil Aviation Group SRL se angajează să transforme Air Moldova într-o linie aeriană modernă de succes, cu o echipă puternică și bine pregătită, care să ofere pasagerilor servicii la cele mai înalte standarde.

Practic: Civil Aviation Group S.R.L. a cumpărat Air Moldova

Accesul la tehnologie IT de ultimă generație, dezvoltarea infrastructurii și modernizare flotei, alături de experiența în industria aviatică a operatorului român vor deschide noi orizonturi pentru Air Moldova și vor crea premisele dezvoltării sustenabile, oferind noi oportunități pentru tineri, să descopere cariera într-una dintre cele mai dinamice industrii.

Conform Strategiei de dezvoltare a Companiei Air Moldova, ”Civil Aviation Group” S.R.L. urmează să lanseze 7 rute noi până la finele anului 2019 şi 4 rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii.

În plus, este planificată creșterea frecvențelor pe o serie de destinații existente. Activitățile respective se vor baza pe fluxurile reciproce de trafic de călători între țările CSI şi europene, transformând astfel Aeroportul Chișinău într-un hub internațional de aviație.

7 rute noi în 2019 / 4 rute noi în 2020 / zboruri spre SUA, Canada și China în 2021

În scopul asigurării operării non-stop pe toată rețeaua de destinații, ținând cont de fluxul de pasageri în creștere, numărul de aeronave operate se va mări treptat, astfel încât către anul 2021 flota Companiei Air Moldova va număra 14 aeronave.

Flota va fi formată din aeronave de tipul Airbus A320/A319 şi Embraer E190. Ne întrebăm unde sunt avioanele lung-curier pentru zborurile spre SUA, Canada și China. Observăm că nu sunt cuprinse în acest plan.

Pentru dezvoltarea rețelei de destinații şi sporirii numărului de aeronave operate, ”Civil Aviation Group” S.R.L. planifică extinderea personalului aeronautic cu 10 echipaje suplimentare până în 2021.

380 de angajați – personal navigant până în 2021

Astfel, numărul de piloți şi echipaje de cabină va crește de la 180 în anul 2018 până la 380 angajați în 2021. Pentru formarea și pregătirea periodică a personalului, până în anul 2023, cumpărătorul și-a propus alocarea mijloacelor financiare în sumă de circa 3,5 milioane euro.

Unul din obiectivele cheie ale cumpărătorului este extinderea ariei destinațiilor de zbor consolidând concomitent poziția Air Moldova pe principalele rute existente, prin aplicarea unor prețuri flexibile și sporind calitatea deservirii întru satisfacerea cerințelor în creștere a unui număr cât mai mare de pasageri.

”Civil Aviation Group” S.R.L. și-a asumat obligația de a menține în continuare și dezvolta statutul Air Moldova de companie națională și operator național, ceea ce va alinia Republica Moldova la standardele internaționale și va asigura o activitate eficientă în interesul cetățenilor.

”Suntem mândri că Air Moldova a intrat în marea familie Blue Air și ne bucurăm să fim aici, în anul Centenarului. Succesul Blue Air la nivel internațional ne oferă prilejul de a contribui cu experiența noastră la viitorul Air Moldova. Ducem mai departe numele companiei cu încrederea că va deveni mândria tuturor moldovenilor și prima opțiune de călătorie a acestora. Nu în ultimul rând, această dezvoltare aduce beneficii și pentru piața de muncă locală, pentru turism și, la modul general, pentru comunitate”, a declarat Marius Puiu, directorul general Blue Air.

Și ca să revenim la titlu. Air Moldova a fost vândută (cu tot cu datorii de 60 de milioane de EURO) către Civil Aviation Group S.R.L. pentru suma de 2.5 milioane EURO. Blue Air vine cu renumele, cu brandul de succes pe care l-a creionat pe plan european, banii vin de la investitori (care dețin și pachetul majoritar de 51%).

Leave A Reply

Your email address will not be published.