TAROM, pierderi de 28,6 mil lei în primul semestru

0 386

Zilele acestea, TAROM a fost pusă la colț prin prisma pierderilor înregistrate în Q1. Conform informațiilor, operatorul aerian național a încheiat primul trimestru cu o pierdere de 49,9 milioane lei, cu mult peste estimări.28.6 milioane lei pierderi în S1

Astăzi, TAROM a căutat să se scuze și a anunțat că e normal ca în primul trimestru să fie înregistrată o pierdere semnificativă. Însă au redus pierderile în Q2, iar la final de S1 pierderile s-au oprit la 28.6 milioane lei.

Chiar și așa, pierderile înregistrate de TAROM sunt mult mai mari comparativ cu bugetul aprobat. Conform comunicatului de presă TAROM, bugetul de venituri si cheltuieli prevedea, pentru aceeași perioadă, o pierdere de 3,4 milioane lei.

AirFi-TAROM

E de analizat modul în care s-a ajuns la aceste pierderi. Suntem curioși care a fost nivelul de încărcare al aeronavelor pe cursele de linie și cheltuielile cu întreținerea avioanelor. Și care au fost cheltuielile cu personalul TESA.

Mai jos aveți comunicatul de presă TAROM:

Potrivit situatiei financiare a Tarom, realizata pentru primele sase luni, Compania a incheiat primul semestru cu o pierdere de 28,6 mil. RON, in vreme ce bugetul de venituri si cheltuieli prevedea, pentru aceeasi perioada, o pierdere de 3,4 mil. RON.
Pierderea de 49,9 mil RON inregistrata la finalul primului trimestru a fost redusa la jumatate pe parcursul trimestrului II, astfel incat la finalul primului semestru pierderea totala este de 28,6 mil. RON. Trebuie spus ca, in domeniul aviatic, primul trimestru al anului este cel mai slab si ca, in aceasta perioada, companiile aeriene inregistreaza cele mai reduse venituri.

Pierderi neprevazute au fost generate in special de problemele tehnice care au condus la anularea sau intarzierea anumitor curse, determinand astfel plata unor penalitati neplanuite si reducerea veniturilor, fapt care a avut un impact semnificativ asupra cifrelor finale. Performanta slaba a fostei conduceri executive in perioada ianuarie – martie 2016 a avut de asemenea un impact negativ asupra rezultatelor financiare. De altfel, acesta a fost si unul din motivele pentru care, in martie, Consiliul de Administratie a decis sa faca schimbari in echipa de management.

În prezent, noua echipa de conducere a Tarom si Consiliul de Administratie au demarat procedurile necesare pentru modernizare flotei, eficientizarea operatiunilor, imbunatatirea serviciilor, deschiderea de noi rute si conturarea unei noi strategii de marketing care sa atraga mai multi pasageri.

Este bine cunoscut faptul ca, in aviatie, a doua jumatate a anului este cea mai profitabila, acoperind sezonul de varf pe timpul verii si luna decembrie. Avand in vedere acest lucru si masurile de mai sus vizate de conducerea Tarom, suntem increzatori ca, la final de an 2016, nivelul pierderilor nu va depasi suma prevazuta in bugetul aprobat de Guvern, si anume 6,9 mil. RON.

Leave A Reply

Your email address will not be published.