blank

Săptămâna Haferland 2014 în Ţinutul Ovăzului, zona săsească

0 646

Ştiţi cât costă un bilet de avion până în Haferland? Nu căutaţi pentru că nu veţi găsi! Haferland nu este un loc îndepărtat, peste mări şi ţări, ci se află la câteva sute de kilometri de Bucureşti, de alţii poate mai aproape, de alţii poate mai departe.

Este vorba despre Ţinutul Ovăzului, zona săsească din care fac parte multe sate de poveste precum: Saschiz, Criţ, Buneşti, Mesendorf, Viscri, Rupea şi Roades.

Aici se va organiza Săptămâna Haferland 2014, cel mai mare eveniment din zonă. Îşi propune să aducă laolaltă deopotrivă saşi şi turişti, în perioada 15.08.2014 – 24.08.2014. Sunt incluse vizite la clădiri de patrimoniu consolidate, picnicuri, concerte în aer liber şi plimbări cu bicicleta, plus multe alte activităţi. Povestea saşilor în România merită să continue!

În perioada 12-13 iulie, voi participa la un press trip în zona Criţ, o localitate cu o istorie de peste 700 de ani: prima atestare documentară datează încă din 1270. Numele Kreuz, de origine germană, a fost inspirat de o cruce ridicată pe un promotoriu, vizibilă din cele trei comune învecinate. Saşii din zonă au închinat crucii o biserică din piatră, iar în jurul acesteia au apărut primele case ale localităţii.

Voi avea ocazia să vizitez una dintre casele Prinţului Charles, Biserica Fortificată, Casa Parohială din Criţ, Cetatea de la Rupea, Biserica din Saschiz, Muzeul Helwig şi multe altele. Gurmand fiind şi pasionat de arta culinară, voi avea ocazia să iau prânzul într-o curte săsească şi cina la doamna Rozi. Voi reveni cu impresii şi fotografii!

Printre organizatorii acestui eveniment se află şi Fundatia Michael Schmidt. Aceasta a fost înfiinţată în 2012 şi are ca obiectiv principal întreţinerea şi reconstruirea moştenirii culturale din Transilvania. Încă de la începutul aniilor ’90, fondatorul s-a dedicat comunităţii transilvanene şi diverselor proiecte, pe care le-a adus la un bun sfârşit.

(foto: blogdecalatorii.ro / Cetatea Rupea)

Leave A Reply

Your email address will not be published.