Rusia va începe dezmembrarea aeronavelor de producție străină, până la finalul lui 2022

0 722

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite au impus restricții drastice Rusiei. Sunt blocate tranzacțiile bancare și comerciale, ceea ce înseamnă că este afectată inclusiv industria aeronautică a Rusiei.

blankblank

Imediat după aplicarea sancțiunilor, Rusia a refuzat să mai returneze avioanele spre firmele de leasing. Nu mai puțin de 500 de avioane au fost confiscate și trecute în registrul aeronautic al Rusiei. Ținând cont că Rusia nu va mai putea importa piese de schimb, rezultă că o mare parte dintre avioanele confiscate vor fi dezmembrate, iar piesele vor fi folosite la celelalte avioane care vor fi ținute active în serviciul operațional.

Conform unor estimări, până în 2025 vor fi reținute la sol până la 2/3 dintre avioanele comerciale pentru că nu vor mai fi operabile din lipsă de piese și consumabile.

Cel puțin 70% din flota străină va rămâne în funcțiune până la sfârșitul anului 2025. Aceasta presupune că operatorii aerieni vor găsi unele canale pentru completarea stocurilor de componente și consumabile. Trebuie să ținem cont inclusiv de faptul că până la o treime din flota existentă va fi dezmembrată pentru piese de schimb.

Scenariul cel mai rău relevă că nu va fi posibilă completarea stocului de piese de schimb, iar din a doua jumătate a anului 2022 aeronavele de fabricație străină vor începe să fie dezmembrate. Nu sunt specificate tipurile de aeronave care vor rămâne în funcțiune, dar o sursă din minister a declarat pentru Kommersant că acest scenariu provine din „amenințarea de a reține jumătate până la două treimi” din aeronavele comerciale din Rusia.

Conform planului elaborat de Rusia, autoritățile de la Kremlin vor să investească aproximativ 10 miliarde de dolari în dezvoltarea flotei comerciale rusești prin achiziția a 1000 de avioane de proveniență rusească. Din 1 287 de aeronave operate în prezent în Rusia, inclusiv cele de marfă, private și cele operate de stat, 1140 se află în registrul rus din 20 aprilie, dar „doar 470 au fost produse în Rusia sau în fosta URSS”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.