blank

RTZ & Partners SPRL, administrator judiciar al SC CARPATAIR SA, prezintă poziţia oficială cu privire la comunicatul ANAT

1 843

RTZ & Partners SPRL a fost desemnată în calitate de administrator judiciar al SC CARPATAIR SA de către Tribunalul Timiş, Secţia a II a Civilă.

În această calitate, în temeiul dispoziţiilor din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, faţă de comunicatul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), transmis agenţiilor de turism şi presei în data de 19.02.2014, vă înaintăm prezenta:

Comunicatul ANAT conţine informaţii eronate şi este menit să dezinformeze opinia publică, aducând grave prejudicii materiale şi de imagine societăţii Carpatair.

Manifestarea iresponsabilă a ANAT şi comunicarea prin care somează agenţiile să oprească vânzarea biletelor de avion pe zborurile Carpatair, reprezintă o acţiune în vădită contradicţie cu prevederile legale menite să aducă prejudicii insurmontabile companiei Carpatair. Având în vedere situaţia creată, administratorul judiciar va întreprinde toate demersurile legale pentru repararea prejudiciilor create precum şi pentru restabilirea situaţiei legale.

Carpatair îşi desfăşoară activitatea de zbor în mod normal, iar vânzarea biletelor de avion se face atât prin utilizarea canalelor proprii de vânzare (online pe site-ul companiei sau prin call center Carpatair) cât şi prin intermediul agenţiilor acreditate IATA, utilizând pentru emitere documentele partenerilor de interline ai Carpatair.
Precizam că persoanele care achiziţionează bilete de călătorie pe liniile Carpatair se află, de asemenea, sub protecţia legii insolvenţei, beneficiind de un statut legal preferenţial faţă de creditorii de dinaintea deschiderii procedurii.

Relaţia dintre Agenţiile membre IATA-BSP şi companiile aeriene participante la sistemul de vânzare/decontare BSP sunt reglementate de o serie de rezoluţii emise de IATA şi nu implică nici o altă organizaţie patronală din România sau altă ţară. Ca urmare, orice instrucţiuni emise de o terţă persoană în afara celor îndreptăţite legal nu este aplicabilă şi nu este opozabilă Carpatair.

Agenţiile IATA au fost notificate direct de către IATA în data de 11 Februarie 2014 cu privire la decizia unilaterală IATA de suspendare temporară a companiei Carpatair din BSP România , ceea ce ar putea avea ca efect faptul că agenţiile acreditate IATA nu ar putea emite documente Carpatair referitoare la zborurile companiei, dar în nici un caz nu reprezintă vreo interdicţie de a vinde bilete pe zborurile Carpatair utilizând documentele unui partener al acesteia.

În paralel, Carpatair a emis în aceeaşi zi, 11 Februarie 2014, o notificare către toţi agenţii acreditaţi IATA –BSP România cu instrucţiuni clare şi precise, conform reglementărilor ce guvernează colaborarea dintre aceste agenţii şi compania aeriană, prin care au fost aduse la cunoştinţa agenţiilor procedurile ce trebuie urmate, atât în ceea ce priveşte emiterea în viitor a biletelor de avion pe zborurile companiei Carpatair utilizând documentele partenerilor de interline precum şi procedurile de urmat în cazul solicitărilor de rambursare.

În ceea ce priveşte acţiunea IATA, în baza căruia ANAT a înţeles să reacţioneze, menţionăm următoarele:

1. IATA a fost notificată în mod expres de către administratorul judiciar că a fost deschisă procedura insolvenţei faţă de SC CARPATAIR SA aducându-i-se la cunoştinţă toate prevederile legale incidente şi toate consecinţele ce decurg din declanşarea acestei proceduri.

2. Deşi s-a purtat o corespondenta intensa privind obligativitatea IATA de a continua colaborarea cu Carpatair SA şi menţinerea acesteia în sistemele IATA de decontări ICH şi BSP fără a impune condiţii suplimentare şi restrictive aflate în contradicţie cu prevederile din legea insolvenţei, aceasta a decis unilateral suspendarea societăţii din toate sistemele aflate în subordinea acesteia.

3. Acţiunile de suspendare a Carpatair din sistemele de decontări ICH şi BSP vor face obiectul unor acţiuni pentru atragerea răspunderii IATA şi a persoanelor direct responsabile pentru prejudiciile create.

În sensul celor sus-menţionate, subliniem că, în continuare, Carpatair se poate manifesta fără restricţii pe piata de profil, rămânând acelaşi partener de încredere. Reacţiile neavenite şi prejudiciabile vor fi sancţionate drastic, atât prin prisma legislaţiei insolvenţei, cât şi în lumina prevederilor legale privind practicile anticoncurenţiale.

Leave A Reply

Your email address will not be published.