România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Ce înseamna acest lucru pentru pasageri?

0 14

Începând din 31 martie 2024, România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Acest lucru înseamnă că pasagerii zborurilor din /spre România, ce au ca destinație sau punct de plecare aeroporturi din zona Schengen, nu vor mai trece pe la punctele de control. La plecare, se va face doar controlul de securitate al persoanelor și bagajelor.

Însă, polițiștii de frontieră vor continua să fie prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei și verificări în bazele de date operative. Colegii noștri au în dotare dispozitive mobile control, pe care este instalată aplicația EDAC, cu care efectuează aceste verificări.

În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsuri legale.

Statele membre Schengen: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Croația, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia , Spania, Suedia și Elveția.

Leave A Reply

Your email address will not be published.