blank

Olympus OM-D – un mirrorless pentru travel

1 749

Cu bunăvoinţa celor de la F64, am avut pentru evaluare cel mai nou aparat foto mirrorless de la Olympus – Olympus OM-D E-M5. Modelul a fost lansat la finalul lunii mai şi este urmaşul „bătrânului” Olympus OM-1. Este primul aparat foto mirrorless din lume cu sistem de stabilizare a imaginii (IS) pe 5-axe, pentru eliminarea neclarităţilor din fotografii şi filme.

Aparatul foto Olympus OM-D este rezistent la praf şi stropire, vine cu o carcasă de magneziu, include vizor electronic şi oferă utilizatorului opțiunea de atașare a diferitelor obiective şi alte accesorii compatibile. Aceste facilităţi îl transformă într-un aparat bun pentru travel. Poţi realiza fotografii frumoase de stradă prin diferite oraşe ale lumii, te poţi bucura de el chiar dacă plouă şi este foarte uşor la mânuit.

Olympus OM-D se poate plia după cerinţele fiecăruia, fie că eşti fotograf începător sau profesionist. Eu l-am testat mai mult pe auto. Am fotografiat prin parcuri şi chiar am încercat să practic puţin plane spotting. Am avut doar obiectivul de kit – 18-50mm.

Mai jos aveţi câteva imagini făcute cu Olympus OM-D

Este primul mirrorless testat şi sunt plăcut impresionat. M-am acomodat rapid cu el, fără prea multe bătăi de cap şi fără să alerg după setări şi butoane. Olympus OM-D este un aparat mic (dimensiuni 121.0 x 89.6 x 41.9 mm) şi uşor (373 g fără baterie şi card). Aceste atuuri te ajută să te camuflezi în aglomeraţie şi să fotografiezi fără să atragi priviri. Te poţi ajuta de display-ul rabatabil pentru a fotografia din diferite unghiuri.

Mi-a plăcut design-ul retro, asemănător cu cel întâlnit la străbunul său – OM-1. Vedeţi mai jos câteva imagini cu OM-D şi OM-1.

Caracteristici de bază întâlnite la Olympus OM-D E-M5:
• Viteză – cel mai rapid sistem de autofocalizare din lume FAST AF şi focalizare continuă 3D pentru îmbunătăţirea performanţei la urmărirea subiectelor în mişcare;
• Senzor nou Live MOS de 16,1 megapixeli, pentru rezoluţie înaltă şi performanţe bune în condiţii de iluminare redusă;
Vizor electronic cu 1,44 milioane de puncte, cu design optic unic pentru reducerea vignetării, câmp de vizibilitate 100% şi decalaj foarte mic la afişare;
• Sistem puternic de procesare a imaginii – TruePic VI, pentru revenire mai rapidă după declanşare şi o excelentă calitate a imaginii (sensibilitate cu valori mari de până la ISO 25600, la fotografiere);
• Stabilizator de imagine ultra-eficient, foloseşte primul sistem IS din lume cu 5-axe şi chiar este util;
• Corp compact, uşor, construit în tradiţia faimoasei serii OM, din aliaj de magneziu, îmbunătăţit cu protecţie la praf şi stropire;
• Puteţi filma în format Full HD, cu multiple setări.

Sunt şi câteva părţi negative după părerea mea:
• Nu mi-a plăcut faptul că vine cu bliţul detaşat de body şi de multe ori am fost nevoie să mă mulţumesc cu lumina naturală, unde chiar s-a descurcat surprinzător de bine. Cred că purtarea şi montarea bliţului sunt ultimele griji pentru un turist.
• Am sesizat un mic zgomot asemănător cu cel al unui cooler.
• La fotografierea în rafală sunt ceva probleme de contrast la o parte din pozele din serie. Plus că are tendinţa de a înroşi fotografiile. Problema contrastului se poate regla din setări, valabil pentru cei care ştiu să umble mai profesionist la butoane!

Preţul poate fi un factor negativ. Olympus OM-D nu este accesibil pentru toată lumea, preţurile pornind de la 4.999 lei versiunea body şi ajungând până la 7.999 lei cu obiectiv 12mm.

Putem spune că la aceşti bani se găsesc aparate foto DSLR net superioare, dar este un fenomen asemănător cu cel întâlnit şi la portabile. Dacă ne dorim portabilitate, rapiditate şi performanţe bune – Olympus OM-D poate fi o soluţie. Dacă vrem ceva complex, mai performant, dar la un preţ mai bun – atunci ne orientăm spre un DSLR, dar nu vom mai beneficia de portabilitate şi rapiditate în utilizare.

Citiţi şi părerea fotografului profesionist Vlad Eftenie despre noul Olympus OM-D.

Leave A Reply

Your email address will not be published.