Raport ICAO: Belarus a emis o amenințare falsă cu bombă pentru a forța avionul RYANAIR să aterizeze la Minsk!

0 728

Pe 24 mai 2021, sub pretextul fals al unei amenințări cu bombă, autoritățile din Belarus au forțat un avion RYANAIR să aterizeze la Minsk. ICAO a trimis un raport preliminar cu privire la ”deturnarea” avionului Boeing 737-800 RYANAIR făcută de autoritățile din Belarus, din care reise că amenințarea a fost falsă, controlul la bord a fost făcut superficial, iar piloții au fost constrâși să schimbe traiectoria de zbor fără a li se facilita comunicarea cu baza din Irlanda.

Scopul ”deturnării” a fost acela de a-i aresta pe dizidentul Roman Protasevich și pe iubita acestuia Sofia Sapega.

Raportul, trimis luni celor 193 de state membre ale ICAO, spune că autoritățile din Belarus nu au contactat în mod corespunzător Ryanair cu sediul în Irlanda în legătură cu presupusa amenințare cu bombă, în ciuda reglementărilor care le îndeamnă să facă acest lucru, și nu au ajutat echipajul să discute cu baza lor.

Piloții au fost de acord să devieze spre Minsk după ce un controlor de trafic aerian din Belarus a declarat „cod roșu”, indicând o amenințare credibilă la adresa aeronavei care necesită o aterizare imediată. Este improbabil ca Ryanair să fi acceptat să declare „cod roșu” în aceste circumstanțe, se arată în raport, care a concluzionat că amenințarea cu bombă era „în mod deliberat falsă”. Nicio persoană sau stat nu a fost identificată ca sursă a acestei amenințări.

Tot din raportul ICAO reiese că Belarus a ascuns dovezi și nu a cooperat corespunzător cu investigatorii internaționali. Înregistrările din acea zi nu au fost păstrate, cu toate că investigațiile erau în plină desfășurare. De asemenea, Belarus a refuzat să ofere acces controlorului zborului Ryanair la înregistrările de apel ale oficialilor și nici nu a furnizat filmări de la camerele de aeroport bine plasate.

Nici măcar emailul cu presupusa amenințare nu a fost furnizat, Belarus furnizând doar o captură de ecran. În urma verificărilor, s-a stabilit că un email cu presupusa amenințare a fost trimis după ce avionul RYANAIR a aterizat la Minsk. În timp ce Belarus spune că emailul a fost recepționat cu 30 de minute înainte de declanșarea ”codului roșu”.

Raportul urmează a fi analizat statele membre ICAO și inclusiv de RYANAIR.

Leave A Reply

Your email address will not be published.