Puteți călători spre România cu documente de identitate expirate. Iată condițiile!

3 104.394

Mulți dintre voi ne-ați întrebat despre cum se poate călători spre România cu documente de călătorie expirate. În contextul pandemic și din cauza restricțiilor de călătorie, probabil mulți români aflați peste hotare nu au ajuns în țară pentru reînnoirea actului de identitate (pașaport sau carte de identitate). Pentru voi, am pus compilat câteva informații și sperăm să vă fie de ajutor.Dacă ești cetățean român, nu îți poate interzice nimeni intrarea în România, chiar dacă te prezinți la punctul de frontieră cu actul de identitate expirat sau fără acte.

Cum se poate călători spre România, având actele de identitate expirate

Astfel, la întoarcerea pe teritoriul României, în conformitate cu art. 29 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, polițiștii de frontieră pot permite intrarea pe teritoriul României a cetățeanului român care se legitimează cu un document de călătorie emis de autoritățile competente române, a cărui valabilitate a încetat, numai după efectuarea verificărilor corespunzătoare în evidențele specifice, cu privire la identitatea și cetățenia titularului.

Pentru orice dubiu sau întrebări, vă rugăm să contactați Poliția de Frontieră Română la următoarele date de contact:

În caz de documente expirate sau în lipsa lor, companiile de transport vă pot refuza îmbarcarea. Totodată, puteți fi opriți pe drum de organele de control și supuși la verificări sau vi se poate refuza trecerea la puncte de frontieră din alte state. Pentru a evita aceste neplăceri, există posibilitatea de a obține de la ambasade / consulate un titlu de călătorie.

Titlul de călătorie

Titlul de călătorie se eliberează cetăţenilor români aflaţi în străinătate, care nu mai posedă documente de călătorie valabile, numai pentru ca titularul să se întoarcă în România. Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăşi 30 de zile, într-un interval de 6 luni.

Pentru întocmirea titlului de călătorie pentru copiii cu vârsta mai mică de 14 ani nu este obligatorie prezenţa acestora la sediul Secţiei Consulare, fiind suficient ca părinţii să prezinte o fotografie de dată recentă a minorilor. Prezenţa solicitanţilor de titluri de călătorie la sediul oficiilor consulare este obligatorie. Excepţie fac minorii sub 14 ani pentru care părinţii se pot prezenta cu 2 fotografii tip paşaport.

Titlul de călătorie este scutit de la plata taxelor consulare și se poate solicita fără programare prealabilă în situații de urgență dovedite cu documente și pentru care plecarea este necesară într-un interval de maxim două săptămâni.

Eliberarea titlului de călătorie pentru adulţi – documente necesare:

 • documente de identitate româneşti expirate – paşaport sau carte de identitate, ÎN ORIGINAL şi copie,
 • în cazul în care paşaportul/cartea de identitate au fost furate, solicitantul trebuie să depună, ÎN ORIGINAL, raportul poliţiei sau al carabinierilor eliberat în urma declaraţiei de furt,
 • oricare alt document de identitate sau de stare civilă, eliberat de autorităţile române (carte de alegător, certificat de naştere/căsătorie, permis de conducere auto, livret militar, diploma de studii cu fotografie etc. ÎN ORIGINAL şi copie),

Eliberarea titlului de călătorie pentru minori – documente necesare:

 • este obligatorie prezenţa minorului dacă acesta a împlinit 14 ani; pentru minorul sub 14 ani, prezenţa nu este obligatorie – părinţii pot prezenta 2 fotografii tip paşaport;
 • este obligatorie prezența ambilor părinți
 • certificatul de naştere românesc al copilului
 • pașaportul minorului (dacă deține).

Dacă aveți documentul de identitate expirat, luați legătura cu cel mai apropiat consulat al României și solicitați titlul de călătorie.

3 Comentarii
 1. Codreanu isaia Nicolas says

  Vreau sa fac si eu un pașaport la baiatul meu se poate

  1. Sorin Rusi says

   Luati legatura cu autoritatile abilitate sa va faca pasaportul :).

Leave A Reply

Your email address will not be published.