Pierderi de 1,1 miliarde de dolari în 2012 pentru operatorii aerieni europeni

0 536

Pierderile operatorilor aerieni europeni ar putea atinge 1,1 miliarde de dolari în acest an, a anunţat, luni, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), revizuind estimarea iniţială, privind un rezultat negativ de 600 de milioane de dolari, ca urmare a crizei.

Criza datoriilor din Europa ar putea afecta şi profitul de 3 miliarde de dolari estimat la nivel global pentru 2012, a avertizat IATA, organizaţie care reprezintă majoritatea liniilor aeriene internaţionale, potrivit Bloomberg. (via Mediafax)

Profitul pe 2012 a fost estimat la sub 50% faţă de 2011, mai exact la aproximativ 3 miliarde de dolari comparativ cu 7,9 miliarde de dolari de anul trecut, şi tinde să fie chiar mai mic. Recesiunea din Marea Britanie, Spania şi alte state europene limitează cererea şi efectul benefic al preţuruilor mai reduse la combustibil.

IATA a revizuit şi estimarea de profit pentru regiunea Asia-Pacific de la 2,3 miliarde de dolari, cât anticipa în martie, la 2 miliarde de dolari. De asemenea, încetinirea creşterii economice din China şi India descurajează călătoriile. Anul trecut, companiile aeriene din regiune au avut un profit de 4,9 miliarde de dolari.

Dar sunt şi veşti bune! IATA a îmbunătăţit prognoza de profit pentru operatorii din America de Nord de la 900 milioane de dolari la 1,4 miliarde de dolari şi de la 100 de milioane de dolari la 400 de milioane de dolari pentru cei din America Latină. Ţările din America Latină devin tot mai atractive pentru turişti, dar şi pentru oamenii de afaceri.

În Orientul Mijlociu, IATA a revizuit prognoza de profit de la 500 de milioane de euro la 400 de milioane de euro, în mare măsură din cauza impactului crizei din Europa.

Dacă tragem linie, 2012 nu se anunţă un an prea bun pentru multe companii aeriene. Preţul ridicat la combustibil şi pasageri tot mai puţini pe anumite rute vor duce la falimentarea unor operatori. Să sperăm că situaţia se va redresa în perioada de vară şi din sezonul de iarnă, când vor creşte călătoriile turistice.

Leave A Reply

Your email address will not be published.