Orădenii vor avea propria companie aeriană
Primăria Oradea și Consiliul Județean vor înființa, în premieră în țara noastră, o companie aeriană proprie, deținută de către Județul Bihor și Municipiul Oradea.
Anunţul a fost făcut azi de către primarul Florin Birta și președintele CJ Ilie Bolojan într-o declaraţie de presă comună, urmând să fie semnat un protocol de colaborare care va trebui aprobat de consilierii locali și județeni.
Cele două administrații și-au propus să asigure conectivitatea aeriană a județului prin înființarea unor noi curse aeriene interne, între Oradea și București, și externe, între Oradea și unul sau mai multe hub-uri aeriene importante din Uniunea Europeană.
„Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean își spune cuvântul, pentru că aceasta duce la dezvoltarea orașului și a județului într-un ritm accelerat. În cazul de față, a avea un aeroport care să ne conecteze cu capitala țării mult mai bine și cu hub-uri europene exact asta înseamnă, o dezvoltare și condiții mai bune pentru investitori, pentru turiști și pentru comunitatea locală„, a precizat primarul Oradiei Florin Birta.
Se dorește astfel operarea cu două aeronave de noi curse:
- Oradea – București (Aeroportul Otopeni sau Băneasa) – minimum 3 zboruri pe zi în zilele lucrătoare și minimum 2 zboruri pe zi în zilele nelucrătoare. Începerea operării – din luna martie 2022;
- Oradea – unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei (hub aerian important care să asigure conectarea către cele mai importante destinații din Europa și din lume) – minimum 1 zbor pe zi în zilele lucrătoare. Începerea operării – cel târziu din luna octombrie 2022;
Activitatea companiei aeriene locale ar urma să fie finanțată din subscripții publice, sponsorizări și donații provenite din partea companiilor locale care vor dori să sprijine acest proiect.
În perioada următoare se vor identifica soluțiile optime de operare a celor două aeronave:
- modalitatea de preluare a aeronavelor: achiziție/leasing/închiriere;
- tipul de aeronave și capacitatea acestora;
- modalitatea efectivă de operare: operare directă/contractarea serviciilor specifice de la terți – echipaj, etc.