blank

Olympus TG-1 – aparat foto pentru călătorii extreme

2 639

Am fotografiat sărbătorile de iarnă cu mai multe aparate foto. Unul dintre acestea a fost Olympus TG-1, o cameră foto special gândită pentru călătorii extreme, sporturi extreme, lucruri extreme. A fost primul aparat foto de acest fel pe care l-am testat şi am avut emoţii.

Olympus TG-1 este un compact tough, iar fişa tehnică spune că rezistă la: şocuri – căderi de la înălţimi de până la 2m; la apă – subacvatic până la presiuni echivalente cu o adâncime de 12m; la îngheţ – până la -10°C; praf; zgărieturi etc. Pot spune că este unul dintre puţinele aparate care se poate lăuda cu cele menţionate mai sus.

Emoţiile au venit când a trebuit să testez ce spune în fişă. Nu am prins frig de -10 grade, dar am prins ceva vreme geroasă, iar Olympus TG-1 a rezistat foarte bine. Bateria nu mi-a creat probleme, meniul a funcţionat complet, pozele au ieşit bine.

Mai jos aveţi câteva imagini realizate în orăşelul meu natal, în vremuri geroase:

Am filmat puţin prin cartier când ningea.

După cum puteţi observa, Olympus TG-1 are în meniu mai multe efecte speciale pentru a realiza fotografii creative. Cele 12 efecte pot fi setate din Magic Filter: Pop Art, Pin Hole, Fisheye, Drawing, Soft Focus, Punk, Sparkle, Water color, Reflectie, Miniaturizat, Fragmented, Dramatic.

L-am scăpat din mână şi nu a fost un test. L-am ridicat şi mi-am continuat treaba. Sfatul meu este să nu daţi cu aparatul de pământ, dar este făcut să reziste la căzături de până la 2 metri. Însă nu e specificat dacă rezistă la impact cu betonul sau gresia.

Nu am avut ocazia să fac scufundări până la 12 metri, dar am făcut un mic test subacvatic în casă.

Am făcut fotografii în timp ce era sub jetul de apă, în apă şi după scufundare. M-a interesat să funcţioneze şi nu am dat importanţă creativităţii. Mai jos sunt câteva imagini fără o logică, doar ca să demonstreze că aparatul a funcţionat la fel de bine şi după ce a stat în apă.

Am filmat şi artificiile în noaptea de Revelion!

Aparatul s-a descurcat foarte bine la capitolul rezistenţă. Are o structură solidă şi este bine etanşat. Dar Olympus nu a neglijat şi funcţia principală, cea de aparat foto. Olympus TG-1 vine echipat cu un obiectiv cu unghi de cuprindere mare şi luminozitate foarte bună. Beneficiază de tehnologia iHS şi livrează rapid fotografii bune în cele mai extreme condiţii.

Specificaţii tehnice de bază Olympus TG-1:
• Senzor de 12 Mpx
• Zoom optic 4x
• Distanţa focala 4,5 – 18mm (25 – 100mm – echiv. 35mm)
• Diafragma maximă: 2,0 – 4,9
• Ecran: 3.0 inch OLED, 610000 puncte
• AF continuu şi detecţia feţei
• Filtre: Pop Art, Pin Hole, Fisheye, Drawing, Soft Focus, Punk, Sparkle, Water color, Reflectie, Miniaturizat, Fragmented, Dramatic
• 5 fps la rezolutie maxima, 60 fps în modul 3 Mpx
• Filmare 1080p/720p
• Touchscreen
• Manometru
• GPS

Butoanele sunt ok poziţionate, uşor de utilizat şi pot fi recunoscute rapid prin simplul fapt că sunt scoase în relief. Butoanele din spate pot fi uneori mai greu de accesat, dar depinde de la utilizator la utilizator. Olympus TG-1 vine echipat cu o tehnologie interesantă, aceea de a putea accesa meniul şi prin atingerea aparatului în anumite părţi. Eu nu am testat-o, dar mi se pare interesantă, mai ales când eşti în vârful muntelui şi vrei să faci rapid o fotografie specială, după anumite setări.

Aparatul face fotografii foarte bune în condiţii optime de lumină, până la ISO 800. După această valoare, fotografiile realizate cu Olympus TG-1 încep să nu mai fie aşa clare şi devin mai pixelate. Filmează bine Full HD, sunetul este înregistrat foarte bine, dar pe timp de noapte focalizarea lasă de dorit şi acest lucru se poate observa în filmuleţul cu artificiile.

Concluzii
Olympus TG-1 este un aparat foto perfect pentru călătorii extreme. Rezistă foarte bine la temperaturi de până la -10 grade, la praf, zgârieturi, şocuri şi chiar scufundări de până la 12 metri. Fotografiază foarte bine în condiţii bune de lumină, vine înzestrat cu 12 efecte magice şi uimeşte prin fotografierea pe Macro. Filmează Full HD la 1080p, sunetul este înregistrat foarte bine, dar focalizează mai greu pe timp de noapte.

Plusuri:
+ construcţie solidă
+ aparat foto compact tough
+ fotografiază bine în condiţii optime de lumină
+ 12 Filtre magice
+ Fotografiere excelentă pe Macro
+ Filmează Full HD

Minusuri:
– Noise mare la ISO ridicat
– Focalizare lentă pe timp de noapte în filmare Full HD

Olympus TG-1 este disponibil la un preţ de 1900 lei. Cred că este un preţ bun pentru ceea ce oferă – portabilitate, rezistenţă şi fotografiază bine.

Nu am disecat prea mult acest aparat foto. Creativitatea şi jonglatul cu setările ţine de fiecare fotograf. Am vrut să scot în evidenţă rezistenţa, uşurinţa cu care se poate fotografia şi faptul că fotografiază bine. Dacă aveţi întrebări, vă invit să le lăsaţi într-un comentariu la acest articol!

2 Comentarii
  1. Ana Maria says

    Nu e rau, dar depinde ce fel de poze vrea sa faca fiecare . Eu raman nikonista for life (poate doar sony sa ma corupa, dar ramane de vazut :D).

  2. Deea says

    Frumoase poze. Este important sa ai un aparat de aceasta talie atunci cand calatoresti.

Leave A Reply

Your email address will not be published.