blank

„Ocolul pamantului in 80 de ore de zbor” cu un avion IL-18 TAROM

0 3.453

Unii au făcut ocolul Pământului în 80 de zile. TAROM a reușit performanța de a face „Ocolul pământului în 80 de ore de zbor”. S-a întâmplat în urmă cu 50 de ani.

În 1969, un avion IL-18 TAROM a decolat pentru a face ocolul Pământului în 80 de ore de zbor, pe distanţa de 47.000 km. Ruta străbătută a fost Băneasa – Karachi – New Delhi – Bangkok – Rangoon – Hong Kong – Tokio – Nagoya – Tokio – Insula Wake – Honolulu – Los Angeles – Mexico City – Acapulco – New York – Las Palmas – Roma – Istanbul – Băneasa. Plecarea și sosirea s-au făcut de la actualul Aeroport Internațional București Băneasa ”Aurel Vlaicu”. De altfel, la vremea zborului evocat, aeroportul și TAROM formau o unică instituție.

Ocolul pamantului in 80 de ore de zbor

Pe 7 ianuarie 1970, la ora 13:01, aeronava IL-18 TAROM revenea la Aeroport Internațional București Băneasa ”Aurel Vlaicu”. Au fost 80 de ore de zbor, dar toată experiența a durat 21 de zile cu tot cu escale. La bord au fost 65 de pasageri și mai mulți membri ai echipajului.

echipaj tarom

Momentul aniversar a fost sărbptorit pe 7 ianuarie 2020. La eveniment au participat personalități din lumea aviației civile din România, care au rememorat acel moment istoric. A avut loc, de asemenea, o trecere în revistă a uniformelor însoțitoarelor de zbor TAROM, precum și o expoziție dedicată acestui zbor memorabil.

Leave A Reply

Your email address will not be published.