Oameni Din Aviație: Dana Paraschiv – Checkin and boarding agent

Continuăm seria interviurilor din cadrul proiectului ”Oameni Din Aviație”. Mai jos aveți interviul cu Dana Paraschiv - Checkin and boarding agent. Dana lucrează la Romanian Airport Services (RAS).

0 2.745

Dana Paraschiv este ”checkin and boarding agent”. Adica ea se ocupă de check-inul vostru, dar și de îmbarcarea în avioane. Nu e o meserie ușoară, dar vine la pachet cu multe beneficii. O las pe Dana să vă povestească mai multe în interviul de mai jos!

Dana-Paraschiv-colegi-1

Dana Paraschiv – Checkin and boarding agent

Să facem cunostință! Stăm de vorbă cu?

Buna! Numele meu este Dana și sunt agent check-in/boarding la o firmă de handling.

De unde pasiune pentru aviație și cum ai decis să intri în domeniu?

Surprinzător, chiar nu a existat pasiune pentru aviație. Am intrat în domeniu din întâmplare. Facultatea pe care am absolvit-o era în primul an de colaborare cu – Romanian Airport Services, actuala firmă de handling unde lucrez. Am facut practica la RAS timp de 3 săptămâni si așa a început povestea mea în aviație. Am fost ”virusată” cu această pasiune pentru avioane.

Ce implică meseria ta și căt de solicitantă este?

Firma pentru care lucrez eu aplica următorul motto : “Customer Services is an attitude not a department!”

dana-paraschiv-colegi-2

A lucra în front office este mereu o provocare. Eu sunt cea cu care pasagerii își încep călătoriile. Pe lângă detaliile la care trebuie să fiu atentă, trebuie să fiu mereu veselă și primitoare.

Care a fost parcursul tau profesional până în prezent? Ne poți povesti despre joburile practicate în aviație?

Am început acest job din timpul facultății. Pana atunci, am avut doar joburi sezoniere. Într-o firmă de handling, există mai multe departamente, eu am lucrat și la departamentul operațional.

Cei de la operațional la sol se ocupă de avion de la aterizare pânăla plecare. Se ocupă de debarcarea/îmbarcarea bagajelor, se ocupă de îmbarcarea/debarcarea pasagerilor în deplină siguranță. Avionul este alimentat cu carburant și partea de catering.

Am facut un an de check-in, un an de TRC (turn around coordinator), acum sunt din nou pe check-in pentru ca mi se potrivește cel mai bine.

Stiu ca nu ai un program fix. Cum te împarți între job, viața privată și viața de familie?

Nu am încă o familie, dar iubitul meu îmi înțelege programul solicitant, chiar dacă nu stăm împreună pe cât de mult ne-am dori.

Lucrez în ture fixe, deci îmi pot calcula programul pe o perioadă mai lungă. Îmi place ceea ce fac, de aceea încerc mereu sa găsesc un echilibru pentru a nu neglija jobul,  familia.

Care sunt planurile profesionale pe viitor? Dorești să rămâi în aviație sau să urmezi o altă meserie?

Sunt mereu întrebată de ce nu aleg să urmez un job ca însoțitor de zbor. Explicația este că îmi place mai mult la sol, ca agent de handling. La acest moment, dupa 3 ani jumătate lucrați în aeroport, nu mă văd lucrând în alt domeniu.

În meseria ta bănuiesc că nu există zile monotone. Ne poți povesti cum decurge o zi la job? Ai avut peripeții, situații plăcute și mai puțin plăcute?

Din fericire, nicio zi nu seamănă cu alta. Într-adevăr, unele zile sunt mai liniștite, altele mai agitate.

Cu o seara înainte primim planificarea zilnică, unde aflam pe ce zboruri suntem alocați. Eu fac check-in pentru toate companiile cu care colaborează RAS . Deschidem check-in-ul cu 3 ore înainte, indiferent de companie.

Pe zi, personal, procesez sute de pasageri. Le fac check-in-ul, le înregistrez bagajele și le verific documentele de călătorie. Dupa închiderea check-in-ului, mă duc la poartă și mă pregătesc de îmbarcare.

Procesul de îmbarcare trebuie să decurgă rapid și orice neregulă poate duce la un delay. După decolarea avionului, se închide mapa zborului.

Situații mai putin plăcute apar, din păcate, mai ales atunci avem zboruri întârziate sau anulate. Toate acestea se compensează cu momentele plăcute/amuzante, care ne binedispun și ne încarcă cu energie.

Ca sa dau un exemplu, 3 pasageri de la zborul către Tel Aviv au fost refuzați pentru că și-au aprins țigările lână avion, în timp ce așteptau să urce la bord.

In schimb, în check-in, am primit de la o pasageră un buchet de ghiocei.

Ce sfaturi ai pentru cei ce doresc să urmeze o carieră în aviație, în special ca însoțitori de bord?

În orice aeroport exista mai multe firme de handling. Programul este asemănător la toate firmele, dar depinde de orarul zborurilor.

Nu trebuie să îți placă Aviația sau să știi “cu ce se mănâncă” acest domeniu. Te ”virusezi” din mers și înveți tot ce ai nevoie prin training specializat. În scurt timp te vei îndrăgosti de acest job. Desigur, trebuie sa fii o persoana veselă, primitoare și dinamică.

Dana-Paraschiv-vedete

În încheiere, vreau să vă mai spun că Dana a avut bucuria de a se fotografia cu multe vedete autohtone și internaționale. Încă un plus la beneficiile oferite de această meserie.

Mulțumim, Dana! Serviciu ușor în continuare!

Leave A Reply

Your email address will not be published.