Noile măsuri restrictive aplicate pe plan intern în România (Hotărârea nr. 20 din 25 martie 2021)

0 2.015

Comitetul Național Pentru situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 20 din 25 martie 2021. Prin intermediul ei s-a actualizat lista galbenă a României, dar și o serie de noi măsuri restrictive aplicate pe plan intern.Art.1 – Se propune modificarea și completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, după cum urmează:

  • Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara  locuinței/gospodăriei  fără  restricții,  în  localitățile  în  care  incidența  cumulată  în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Se limitează deplasarea în afara locuinței / gospodăriei

  • Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara  locuinței/gospodăriei  fără  restricții,  în  localitățile  în  care  incidența  cumulată  în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20:00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).
  • Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18:00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
  • Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18:00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).

Informații despre suspendarea activității operatorilor economici

  • Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
  • În  perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se  permite  circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00-02:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.
  • În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 1800-2200  pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

Art.2 – Prin excepție  de  prevederile  art. 1, lit. c) și d),  în  intervalul orar  18:00- 05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Art.3 – Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează  condițiile  de  desfășurare  a activității operatorilor economici  pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafața obiectivelor.

Art.4 – Prin ”incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege  incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din  fiecare  localitate,  actualizat  săptămânal  de  Direcția  pentru  Evidența  Populației  și Administrarea Bazelor de Date.

  • Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația „corona-forms”, Serviciul de Telecomunicații Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma „alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidență conform formulei de la alin. (1).
Noile măsuri restrictive adoptate în România

Acestea fiind spuse, se limitează deplasările în afara locuinței / gospodăriei după ora 20:00, dar în perioada Paștelui se dă liber la mers la biserică. Măsurile actuale nu sunt cele mai logice și bine gândite, dar trebuie respectate. Se poate călători în caz de nevoie pe baza unei declarații de la angajator dacă e în interes de serviciu sau o declarație pe propria răspundere (ambele pot fi descărcate de pe stirioficiale.ro). Mai rămâne să aflăm indicele pentru localitatea în care domiciliem sau ne deplasăm.

Leave A Reply

Your email address will not be published.