Neînţelegere pe aeroportul El Prat din Barcelona – go-around (video)

1 718

Pe 5 iulie, la primele ore ale dimineţii, Miguel Ángel a fost omul potrivit la momentul potrivit pe aeroportul El Prat din Barcelona. A reuşit să surprindă într-un material video o situaţie delicată în care s-au aflat două aeronave de linie.Un avion Boeing 767-300 (VQ-BSX) sub livery UTair opera zborul UT5187 de la Moscova. Aceasta era în faza de aterizare pentru pista 02 a aeroportului catalan. În acelaşi timp, o aeronavă A340-300 (LV-FPV) sub culorile operatorului Aerolíneas Argentinas s-a angajat să traverseze aceeaşi pistă, având ca destinaţie pista 25R pentru decolare. În aceste condiţii, piloţii de pe aeronava B767 UTair au decis să facă un go-around.

După această manevră, Boeing 767-300 (VQ-BSX) UTair a revenit la aterizare fără probleme pe pista 02, în timp ce aeronava A340-300 (LV-FPV) Aerolineas Argentinas a decolat spre Buenos Aires.

Cât de aproape au fost cele două aeronave, care a fost punctul critic şi dacă au fost la un pas de o ciocnire, nu putem şti cu exactitate. O ancheta s-a deschis în acest caz şi aşteptăm informaţii clare şi concrete. Eu n-as dramatiza, analizând imaginile, dar aici s-a aplicat foarte bine regula: „mai bine previi decât să tratezi”.

Şi pentru că presa a exagerat în cazul acesta, ceea ce mi-a amintit de o situaţie asemănătoare întâmplată la Otopeni, vreau să vă povestesc despre procedura „Go-around„.

În aviaţie, toate acţiunile sunt bazate pe proceduri foarte bine stabilite, foarte bine coordonate, atent supravegheate. Go-around este o procedură prin care aeronava abandonează procedura de aterizarea, turează motoarele la maxim şi urcă la un plafon de zbor stabilit, pregătindu-se pentru o nouă procedură de aterizare.

Go-around (foto: wikipedia.org)

Iniţierea procedurii go-around poate fi comandată de un controlor de trafic aerian sau de pilotul comandant al aeronavei. Cazurile când se aplica această procedură sunt foarte puţine şi toate au la bază siguranţa pasagerilor. Pentru ca aterizarea să fie operată în deplină siguranţă, mai mulţi factori trebuie să fie îndepliniţi. Dacă unul dintre factori nu corespunde, se iniţiază procedura de go-around şi se încearcă o nouă aterizare. Dar asta nu înseamnă că mereu totul este la un pas de tragedie.

Totul e bine când se termină cu bine!

Leave A Reply

Your email address will not be published.