NATO a redeschis spaţiul aerian al Kosovo pentru traficul aerian civil

0 403

Pe 3 aprilie 2014, după 15 ani de interdicţii, NATO a redeschis spaţul aerian al Kosovo pentru traficul aerian civil. Redeschiderea spațiului aerian superior al Kosovo nu ar fi fost posibilă fără cooperarea multinațională în cadrul procesului de normalizare a aviație condusă de NATO în Balcanii de Vest, care include Guvernul Ungariei prin Hungarocontrol, statele vecine, EUROCONTROL și o serie de alți parteneri .„Redeschiderea spațiului aerian superior din Kosovo este un exemplu de cooperare regională și un pas important de care beneficiază întreaga regiune a Balcanilor de Vest”, a declarat Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Redeschiderea spațiului aerian va duce la rute de zbor mai scurte în regiune, generând economii financiare semnificative pentru utilizatori. Estimările arată că aproximativ 180.000 de zboruri civile vor fi operate anual peste Kosovo. Poate aşa vor fi deschise şi noi rute spre Priştina.

În conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și a Acordului Tehnic Militar din 1999, spațiul aerian Kosovo va rămâne sub autoritatea NATO / KFOR.

Leave A Reply

Your email address will not be published.