Germania a modificat perioada pentru carantină obligatorie la intrarea în țară și condițiile de exceptare de la măsura carantinei (update).

0 135.055

Update 03 decembrie 2020Germania a lansat un portal online în care anunță restricțiile pandemice COVID-19 din fiecare land

Update 24 noiembrie 2020 – completare: Începând cu data de 8 noiembrie 2020, a fost restrânsă semnificativ posibilitatea de exceptare de la efectuarea carantinei pentru persoanele care prezintă un test negativ pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania și tradus în germană sau engleză.

Autoritățile germane și-au reconsiderat abordarea, ca urmare a constatării faptului că aceasta nu asigură o protecție suficientă împotriva cazurilor de infectare care se petrec înainte de plecarea din zona de risc sau chiar în timpul călătoriei către Germania.

Această posibilitate a fost strict limitată la persoane care: efectuează vizite din motive familiale (la rude de gradul I și II sau soți/parteneri cu reședințe diferite); au nevoie de îngrijiri medicale urgente; oferă asistență/îngrijire persoanelor care au nevoie imediată de acest lucru; lucrează în Germania în profesii și domenii cu relevanță; au de efectuat o deplasare profesională / stagiu de formare a cărui urgență este clar demonstrabilă și care nu durează mai mult de cinci zile.

Carantina poate fi suspendată mai devreme decât termenul uzual de 10 zile

Carantina poate fi suspendată mai devreme decât termenul uzual de 10 zile numai dacă este efectuat un test începând cu a 5-a zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării.

O astfel de testare se poate efectua la medicul de familie sau conform celor comunicate de autoritățile locale de sănătate și este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc. Mai multe informații pot fi obținute prin apelarea liniei telefonice dedicată 116 117.

Dacă persoanele care au sosit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, devine obligatorie autoizolarea, chiar dacă testarea inițială a indicat un rezultat negativ, și contactarea imediată a Autorității locale de Sănătate.

Principalele exceptări de la măsura efectuării carantinei privesc persoanele care: 

  • se află în tranzit; nu rămân mai mult de 24 de ore pe teritoriul german;
  • efectuează vizite din motive familiale (la rude de gradul I sau soți cu reședințe diferite) de până în 72 de ore;
  • asigură transportul profesional de persoane și de mărfuri.

O serie de alte excepții mai sunt aplicate, cu variațiuni de la un land la altul, în situații temeinic justificate, spre exemplu în cazul unor categorii profesionale a căror prezență și activitate concretă pe teritoriul german sunt considerate absolut necesare menținerii funcționalității unor sisteme sau infrastructuri sociale critice.

Aceste exceptări nu sunt nici definitive, nici exhaustive, iar dacă există motive temeinice se pot acorda scutiri și în alte situații, cu acceptul punctual al autorităților locale de sănătate. Reglementările locale ale landurilor și hotărârile punctuale ale autorităților responsabile de sănătate rămân decisive în acest sens.

De asemenea, persoanele care sosesc din zone de risc trebuie să își înregistreze datele personale prin intermediul paginii de internet: www.einreiseanmeldung.de.

Stirea initiala cu informatii MAE

Știrea inițială: Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile germane au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Federale Germania, în special cu privire la regimul de carantină în cazul persoanelor care sosesc din zone de risc, inclusiv din România.

Măsurile sunt aplicabile începând cu data de 8 noiembrie 2020 și vizează, în principal, reducerea perioadei de carantină obligatorie de la 14 la 10 zile. Totodată a fost modificată legea de exceptare de la măsura carantinei prin prezentarea unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat anterior intrării pe teritoriul german.

Astfel, conform informațiilor comunicate de autoritățile germane, perioada de carantină poate fi suspendată anterior expirării termenului standard de 10 zile numai dacă persoana în cauză efectuează un test pentru depistarea infecției cu COVID-19, începând cu a cincea zi după intrarea în Republica Federală Germania, și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul MAE.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.