Eclipsa totală de soare, din 2 iulie 2019, fotografiată din avion

0 488

Pe 2 iulie 2019, a avut loc a 12-a eclipsă totală de soare din secolul XXI. Această eclipsă totală a început peste Pacificul de Sud pe care l-a traversat aproape în întregime. Apoi a atins sudul Americii de Sud, aproximativ prin centrul statului Chile și a sfârșit pe coasta estică a Argentinei.

Mai multe companii aeriene au operat zborurile regulate pe traiectoria eclipsei sau cât mai aproape, astfel pasagerii au putut urmări fenomenul ceresc de la înălțime.

Alte companii aeriene, precum LATAM, au organizat un zbor speciale pentru pasionații de eclipsă. Zborul EFLIGHT 2019-MAX (LA1296) a fost operat în umbra eclipsei totale de soare, la 12500 de metri, cu o viteză medie de 900 km/h. Zborul a fost onorat cu un Boeing 787 Dreamliner.

Zbor LATAM pentru eclipsa totală de soare

zbor-latam-eclipsa-totala-soare

Pasagerii zborului LA1296 s-au bucurat de eclipsa totală de soare timp de 8 minute, de 3 ori mai mult față de cele 2:30 minutet cât a fost vizibilă de la sol. La bord s-au aflat 50 de pasageri din 10 țări. Printre ei au fost oameni de știință, amatorii de astronomie și entuziaști de zbor și eclipsă.

eclipsa-totala-soare-2iulie-fotografiata-avion-2

Durata zborului a fost de 5 ore și 30 de minute. Aeronava a decolat la 09:50, de pe Aeroportul Mataveri, Insula Paștelui. A zburat spre nord-vest timp de două ore și 30 de minute pentru a se poziționa în traiectoria eclipsei totale de soare. Apoi s-a întors spre Mataveri.

zbor-eclipsa-totala-soare-latam-787-dreamliner

Pregătirea acestui zbor a durat 2 ani. LATAM a colaborat cu T.E.I. TOURS & TRAVEL și Glenn Schneider, un astronom de la Universitatea din Arizona. Cel din urmă a bifat a 35-a eclipsă de soare, performanță de Guinness World Record.

eclipsa-totala-soare-2iulie-fotografiata-avion-4
foto: andres.sanchezg

Zbor Aerolíneas Argentinas în timpul eclipsei de soare

eclipsa-totala-soare-2iulie-fotografiata-avion-aerolineas-argentinas-1

Zborul Aerolíneas Argentinas, AR1436, pe ruta Buenos Aires – San Juan, a fost unul de linie, dar special. Pasagerii au fost întâmpinați cu salutul ”Bine ați venit la bordul zborului spre eclipsa totală de soare”. Au putut admira eclipsa de la 9000 de metri înălțime. Toți pasagerii au primit ochelari speciali. Zborul a fost operat cu un Boeing 737-800.

eclipsa-totala-soare-2iulie-fotografiata-avion-aerolineas-argentinas

Conform declarațiilor unor pasageri, a fost mare forfotă la bord. Toți pasagerii s-au înghesuit la ferestre pentru a putea urmări fenomenul ceresc. S-au sfătuit între ei cum să facă fotografii cât mai bune. S-au ajutat pentru ca toți să se bucure de fenomen.

eclipsa-totala-soare-2iulie-fotografiata-avion-argentina
foto: clarin.com
foto: planetario

Și totuși nu a fost o întâmplare. În spatele acestui zbor a stat Nicolás Fronzo, un pasionat de fotografie. Și-a dat seama că unul dintre cele 3 zboruri, care sunt operate de Aerolineas Argentinas, spre San Juan ar putea prinde eclipsa. Cu mici modificări de program, totul a fost posibil.

Leave A Reply

Your email address will not be published.