blank

Diferențe între măștile FFP1 – FFP2 – FFP3 – KN95! Ghid despre cum să alegi masca de protecție potrivită pentru tine.

1 1.819

De aproximativ doi ani, suntem captivi într-o pandemie în care trebuie să purtăm masca de protecție. Majoritatea țărilor au adoptat măsuri restrictive și reguli de călătorie ce implică purtarea măștii și distanțarea fizică pentru a încetini / stopa răspândirea noului coronavirus.

Regula purtării măștii se aplica în aer liber, la magazin, la piață, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în majoritatea locurilor libere. De exemplu sunt companii aeriene care au solicitat pasagerilor să poarte un anumit tip de mască. Cele mai solicitate sunt cele FFP3, altele cer măști de tip KN95.

Măștile de protecție au un rol dublu: ne protejează de infectare cu virusuri (atât cât se poate); împiedică să eliminăm virusuri în aer (îi protejăm pe cei din jur). Este adevărat că masca nu este aplică etanș pe față, dar este o protecție în plus în fața virusurilor. Orice măsură de protecție crește șansele să fim feriți de a ne infecta cu noul coronavirus sau cu oricare alt virus existent în atmosferă. În piață sunt zeci de modele de măști împărțite în 4 categorii principale.

Înainte să cumpărați măști de protecție, căutați / solicitați informatii despre produs. Nu luați în calcul doar prețul, ci și specificațiile sale și nivelul de protecție oferit. De menționat faptul că se recomanda purta măștilor medicale / chirurgicale și cele respiratorii cu 3-4-5 straturi.

Măștile medicale / chirurgicale / faciale au 3 straturi și sunt de trei tipuri:

  • tip I – eficiență 95%
  • tip II – eficiență 98%
  • tip III – eficiență 98% + protecție împotriva stropilor – standard EN14683

Măștile respiratorii cu 3-4-5 straturi sunt de trei tipuri:

  • FFP1 – trei straturi – eficiență 80%
  • FFP2 / KN95 / KF94 – patru straturi – eficiență 94%
  • FFP3 / KN99 – cu patru sau cinci straturi – eficiență 99%
 blankblankblank
Tip mascăFacială simplăMedicală tip IMedicală tip IIKN95, FFP2, N95KN99, FFP3, N99
Număr straturi3 straturi3 straturi3 straturi4 straturi4 straturi
Standard calitate EU✔︎
EN 149:2001
✔︎
EN 14683, tip I
✔︎
EN 14683, tip II
✔︎
EN 149:2001
✔︎
EN 149:2001
Filtrare particule praf✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Eficiență protecție bacterii✔︎✔︎✔︎✔︎
Dimensiunea particulelor filtrate (microni)3330.30.3
Eficiență filtrare≥ 80%≥ 95%≥ 98%≥ 94%≥ 99%
Etanșeitate✔︎✔︎
Eficiență filtrare PFE (particule de praf)StandardStandardStandardSuperiorSuperior
Eficiență filtrare BFE (bacterii)StandardStandardSuperiorSuperior
Protecție împotriva particulelor inhalate✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Protecție împotriva particulelor expirate✔︎✔︎✔︎✔︎
Testare acreditată conform standardelor europene de calitate✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Certificare europeană ca dispozitiv medical✔︎✔︎
Acest material a fost întocmit de către compania de consultanță PharmaPro în acord cu standardele europene și cu recomandările OMS – preluat de la eMAG

Majoritatea măștilor existente în comerț sunt non-sterile și sunt de unică folosință. Dacă doriți măști care să vă asigure etanșeinzarea, atunci puteți opta pentru cele de tip FFP2 / FFP3. Dacă doriți măști pentru purtare temporară, cu un minim de protecție, puteți opta pentru cele medicale de tip I sau tip II.

Mastile textile din bumbac sau alt tip de țesătură, fie cu 1, 2 sau chiar 3 straturi, NU au nici o protectie în fața virusurilor. Acestea nu fac parte din kit-ul de protecție anti-COVID 19! Ele reprezinta o solutie de compromis (mai bine decat nimic).

Alegerea unei măști de protecție trebuie făcută ținând cont de mai mulți factori printre care: cerințele autorităților, nivelul de protecție, calitatea materialelor și, evident, prețul. Atenție la măștile false!

Leave A Reply

Your email address will not be published.