blankblank

Delta Dunării – locul unde Natura face spectacol

O statistică spune că 9 români din 10 nu au ajuns niciodată în Delta Dunării. Prin intermediul acestui articol, vreau să vă insuflu dorința de a vizitat acest colț de țară binecuvântat.

0 1.984

Ca să înțelegi Delta Dunării, trebuie să călătorești și să o descoperi din interior. În cazul unui oraș, este ușor să citești câteva recomandări, să instalezi harta și să te ghidezi după ea pe străzi. Delta Dunării nu poate fi descoperită doar citind sau după hartă.

Delta Dunării este un tărâm sălbatic în care omul convietuieste cu natura. Datoria noastră este aceea de a învăța să trăim în natură, după regulile ei, nu ale noastre. Trebuie să continuăm să ocrotim această rezervație și să ne bucurăm de acest loc mirific.

Delta Dunării

Delta Dunării este un ținut exotic cu peste 300 de specii de păsări, peste 130 de specii de pești, peste 2000 de specii de insecte și vegetație cât cuprinde. Acest ținut fermecat reprezintă și un popas pentru păsările migratoare, multe dintre acestea putând fi întâlnite în sezonul estival.

apus-delta-dunarii

Sezonul în Delta Dunării începe odată cu sosirea păsărilor și se termină la plecarea lor. Poate suna ciudat, dar ele reprezintă principalele puncte de atracție și pot fi observate cel mai ușor. Însă Delta nu se închide complet. Natura continuă să concerteze și în extra-sezon, iar voi puteți să-i faceți o vizită și s-o ascultați cu atenție.

Am fost în Delta Dunării de câteva ori și voi continua să merg, să descopăr tot mai mult acest colț verde. Am apreciat simplitatea locurilor. Odată ajuns în Deltă, am simțit cum grijile cotidiene au dispărut (au rămas undeva departe). În Deltă, timpul trece altfel, iar viața e mult mai frumoasă fără claxoane, fără agitație și fără aglomerația din marile metropole.

lebede

În Delta Dunării am văzut unul dintre cele mai frumoase apusuri (și am văzut câteva spectaculoase în 3 decenii și puțin peste), am călătorit pe canale, am văzut păsările în mediul lor natural, am pescuit și mi-a plăcut să descopăr comunitatea locală. Oamenii din Delta par rupți de realitate, însă au realitatea lor și cred că sunt mai bogați (nu la partea materială mă refer) față de mulți dintre noi.

Trebuie să știți că Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). Situl Delta Dunării (începând din 21 mai 1991) este protejat prin Convenția Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) ca zonă umedă de importanță internațională.

pasari-delta

Delta ocupă (împreună cu complexul lagunar Razim-Sinoe) peste 5000 km2, din care 732 km2 aparțin Ucrainei, Deltei românești revenindu-i o suprafață de 2540 km2 (fără complexul lagunar).

Este încadrată de limane și lacuri adiacente și cuprinde sute de lacuri între brațe, dintre care câteva zeci de mari dimensiuni. Datorită celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse de Dunăre, Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 m2.

Cum să nu iubești un asemenea loc plin de faună și floră, în care timpul parcă se dilată? Sprijin și încurajez dezvoltarea turismului în regiune, însă cu mult simț de răspundere. Nu trebuie să deranjăm natura, nu trebuie să alterăm ecosistemul și nu e bine să intervenim prea mult în modificările regionale. Așa cum am zis și în titlu, Natura face spectacol în Delta Dunării, iar noi trebuie să o ascultăm cu atenție.

pelican

Îmi place când văd că apar noi oportunități de cazare, când pensiunile sunt construite într-o simbioză perfectă între modernismul secolului XXI și tradiționalismul locului.

Mâine plecăm în Deltă pentru a descoperi un asemenea loc special – Pensiunea IARA. Când Mama Natură ne va permite, vom posta și vă vom povesti experiența noastră din Deltă. Stați cu ochii pe noi!

Leave A Reply

Your email address will not be published.