Delta Dunării – colţ de rai – #deltadunariipentrutoti ep. 1 (fotoreportaj)

1 1.248

În perioada 17-19 mai, la invitaţia Genius Travel, am fost în Delta Dunării prin programul #deltadunariipentrutoti. Acest colţ de rai nu îmi este străin, eu fiind din Măcin, judeţul Tulcea. Însă cu drag merg oricând am ocazia.


România are una dintre cele mai frumoase delte din Europa, un loc mirific pe care trebuie să-l vedeţi măcar o dată în viaţă. Şi mă bucur să văd că sunt persoane cu voinţa de a dezvolta turismul în zonă. Începând cu 1992, Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO, fiind clasificată ca rezervaţie a biosferei la nivel naţional în România și ca parc naţional în taxonomia internaţională a IUCN (International Union for Conservation of Nature = Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). Ţinând cont de acest statut, turismul în Delta Dunării trebuie făcut responsabil şi cu mare grijă.

Delta Dunarii
Delta Dunarii

Conform statisticilor prezentate de Bogdan Stefan, proprietarul agentiei de turism Genius Travel şi cel care a preluat complexul turistic din zona Uzlina – Genius Delta Resort, 8 din 10 români nu au ajuns în Delta Dunării. El este încrezător în potenţialul acestei zone, ca şi noi de altfel, şi speră să atragă cât mai mulţi români spre acest loc minunat. Deocamdată nu mizează pe turiştii străini pentru că Delta Dunării nu este foarte bine promovată la nivel internaţional. Mai întâi să ne cunoaştem noi ţara şi apoi să o prezentăm şi altora.

Ca să nu mă lungesc cu poveştile, o să vă prezint Delta Dunării în 3 fotoreportaje, unul pentru fiecare zi petrecută în acest colţ de poveste. Noi am beneficiat de un program cu 2 nopţi de cazare. Am plecat duminică şi ne-am întors marţi.

Delta Dunării – colţ de rai – #deltadunariipentrutoti – prima zi

Pe 17 mai, la primele ore ale dimineţii, ne-am îmbarcat şi am pornit spre Genius Delta Resort. Hotelul este în zona Uzlina, pe malul canalului Sfântu Gheorghe. Drumul durează aproximativ 6 ore, cu tot cu pauze. Acum depinde şi de trafic, de cei din autocar etc.

drumul-spre-delta-dunarii
Drumul spre Delta Dunarii

În jurul orei 14:00, am ajuns la punctul de transfer. La hotel se poate ajunge doar cu barca / şalupa.

transferul-cu-barca
Transferul cu Barca spre Genius Delta Resort
ponton-genius-delta-resort
Ponton Genius Delta Resort

Am fost întâmpinaţi cu o ţuică dobrogeană şi un prânz pescăresc. Din discuţiile avute cu Bogdan, am aflat că procurarea peştelui pentru mese este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă. Fiind în Deltă, ne-am fi aşteptat ca peştele să fie uşor de procurat şi putem gusta diferite tipuri. Dar realitatea nu e chiar aşa. Conform legislaţiei, hotelierii nu au voie să cumpere peştele direct de la pescarii autorizaţi şi nici nu au voie să pescuiască. Astfel, singura lor sursă de a procura peştele rămâne cherhanaua, locul de intermediere între pescarii autorizaţi şi unităţile comerciale. Dar şi aici sunt probleme pentru că aceste cherhanale dau peştele către magazinele mari, iar unităţile de cazare din zonă nu prea mai au ce cumpăra. La acest capitol, autorităţile ar trebui să intervină şi să schimbe legislaţia. În fine, cam cu ce se mai confruntă tinerii antreprenori!

cafea-tuica

După o masă copioasă, ne-am retras la umbră sau la soare, după preferinţele fiecăruia. Mulţi dintre noi au încercat piscina exterioară, alţii au stat la poveşti în hamace, ne-am plimbat prin complex şi ne-am bucurat de liniştea Deltei. Deja eram departe de forfota oraşelor, de poluare şi agitaţie. Vremea perfectă: soare, puţin peste 20 de grade şi fără ţânţari.

Piscina
Piscina

Spre seară am pornit cu bărcile prin Delta Dunării, într-o plimbare de aproximativ două ore. Complexul Genius Delta Resort beneficiază de 3 barci de 10-12 locuri, o investiţie de aproximativ 60 000 de EURO.

barci-genius-delta-resort
Barci Genius Delta Resort

Am putut admira fauna şi flora, am fotografiat lebede, pelicani şi multe alte păsări.

rate
Rate
Lebede
Lebede
Pelican
Pelican

Apusul ne-a prins pe canalele Deltei, iar experienţa a fost magică. Am călătorit prin multe locuri din România şi peste hotare, dar cel mai frumos apus l-am văzut în Delta Dunării.

Apus in Delta Dunarii
Apus in Delta Dunarii
Apus in Delta Dunarii
Apus in Delta Dunarii

După o plimbare ca-n poveşti, ne-am retras la Hotel. Deja oboseala îşi spunea cuvântul. Am luat cina şi apoi am continuat sesiunea de networking până târziu în noapte. Bărcile au fost lăsate să se „odihnească”, iar unii dintre noi au ales relaxarea în hamace.

Barci

Hamace
Hamace

Legat de camere, pot spune că a fost foarte bine pentru Delta Dunării. Am stat într-un apartament din vila Codalb. Livingul mărişor, baia la fel, doar dormitorul mic, dar nici nu trebuie mai mult. Pot spune că am reuşit să mă odihnesc foarte bine.

Ziua următoare a început pe la 8 dimineaţa, dar despre aceasta în episodul viitor!

–––––––––––––––––––––––––––-

Fotografiile au fost realizate cu aparat foto DSLR Canon EOS 70D şi cu smartphone Huawei P8 Lite de la Cel.ro!

1 comentariu
  1. carmi says

    E pur si simplu paradis pe pamant. O alta lume desprinsa dintr-o alta. Abssolut minunat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.