5 recomandări pentru a fotografia avioane la AIRSHOW

2 2.873

Mâine este BIAS 2016, unul dintre cele mai așteptate spectacole aeriene din România. V-am informat despre spectacol, despre invitați, despre programul BIAS 2016, am publicat și o serie de recomandări pentru a vă bucura cât mai bine de airshow.

C-295M-CZE

Însă în acest articol vom veni cu o serie de recomandări pentru fotografia de AIRSHOW. Am primit foarte multe solicitări în această direcție, iar cel mai indicat ghid vine de la Radu Grozescu (format PDF).

Fotografia de avioane la un AIRSHOW

1. Aparatul foto folosit

Orice DSLR este pe deplin capabil să ofere satisfacție la un airshow. O perioada am folosit Canon 1100D, însă am atașat mereu un teleobiectiv. În prezent, am ales să merg pe un mirrorless SONY A7 (câteva fotografii de la antrenamentele BIAS 2016).

Puteți opta pentru un obiectiv all around (avioanele zboară aproape sau la distanță) – un 18-250mm / 16-300mm. Sau puteți alege un 55-200mm / 55-300mm / 70-200mm / 70-300mm. Dar la fel de bine puteți alege și un teleobiectiv cu focala mare 150-600mm / 200-500mm. De preferat ca toate obiectivele și teleobiectivele să aibă stabilizare. ATENȚIE! În funcție de DSLR-ul deținut, căutați obiectivele și teleobiectivele compatibile.

Dacă doriți să fotografiați aeronave expuse la sol, Radu Grozescu recomandă și obiectivele wide sau fish-eye.

2. Accesorii folosite
Din experiență vă pot spune că aveți nevoie de baterii de rezervă și carduri de memorie încăpătoare. La un show aviatic se fac mii de fotografii, mai ales dacă trageți în rafală.

Mulți fotografi aleg să fotografieze în format RAW, chiar dacă o fotografie ajunge să ocupe 20-30 de MB. Însă acest format le va permite să proceseze fotografia mult mai bine.

3. Pregătirea echipamentului

Înainte de AIRSHOW, nu uitați să vă pregătiți echipamentul. Bateriile să fie încărcate, cardurile golite, aparatul foto curățat. Nu vă doriți praf pe lentile sau pe captor.

4. Tehnici de fotografiere

Dacă vreți să simțiți cu adevărat că fotografiați avioane la AIRSHOW, nu stați pe AUTO. Încercați să înțelegeți noțiuni ca: ISO, timp de expunere, diafragma, stabilizare, AF etc. Radu Grozescu explică foarte bine fiecare termen în parte. Găsiți toate informațiile în ghidul său.

C130H-US-Air-Force

Dacă aveți avioane cu elice, important este să le surprindeți cu elicea în mișcare. Să nu pară că au motoarele oprite. La fel și la elicoptere.

Un tutorial video de la Vali Mureșan!

5. Pentru confort
Acesta este al 5-lea an de BIAS la care particip. Și în majoritatea cazurilor, soarele ne-a chinuit în stilul său canicular. Așa că este bine să aveți șapcă / ceva de pus pe cap și o cămașă sau o bluză cu mânecă lungă. Așa zic mai toți fotografii. Însă la 35 de grade nu prea îți arde de mâneci lungi. Eu vă recomand și o cremă cu protecție solară. Și să nu stați timp îndelungat la soare.

Un alt factor important este hidratarea. Avioanele zboară, soarele arde, noi fotografiem cu spor, dar să nu uităm de apă. Să ne hidratăm cu APĂ.

Spor la fotografiat și așteptăm imaginile voastre de la BIAS!

Leave A Reply

Your email address will not be published.